Üzleti tippek

Nem kap idén tőkét a Malév

A Malév jelenlegi gazdasági helyzete miatt sürgős lépésekre lenne szükség a tulajdonosok részéről, és mielőbb rendezni kellene a piaci átalakulások miatt a cég tőkehelyzetét, de a tulajdonos csak 2009-re ígért tőkeemelést - értesült a Magyar Hírlap.

A légitársaság június 16-i közgyűlésére a felügyelőbizottság meglehetősen határozott állásfoglalást juttatott el e témában. A tavaly privatizált Malév fennmaradása érdekében mihamarabb friss tőkéhez, de legalább tulajdonosi kölcsönhöz kellene juttatni a légitársaságot.

A cég tulajdonosa, az AirBridge Zrt. vezetése viszont megszavaztatta a közgyűléssel, hogy a tőkeemelés kérdéséről nem tárgyalnak, így forrásbevonás idén már nem lesz. Az AirBridge többségi magyar tulajdonban van ugyan, de Borisz Abramovics érdekeltségébe tartozik, aki a Malév igazgatóságának is elnöke. Az orosz üzletember a múlt hónapban közölte, a Malév likviditása biztosított, de tőkeemelés csak 2009-ben lehetséges.

A Magyar Hírlap azt írta, a Malév jelentős összegekkel tartozik – ezeket átütemezték – a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-nek, s – információik szerint – az adóhatóság felé is hat hónapos átütemezéssel fizetnek. A piaci helyzet elsősorban a kerozinárak drasztikus emelése miatt romlott meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik