Üzleti tippek

Indul a nyári fogyókúra

Az adatroaming-tarifák gyors és nagymértékű csökkentésére szólította fel az európai mobilcégeket Pataki Dániel, az NHH és az európai szabályozók csoportjának elnöke. Ha a szolgáltatók önként nem cselekednek, központi szabályozást vezethetnek be.

A nyár, és ezzel együtt a nyaralások időszakának beköszöntével újra a figyelem középpontjába került az Európai Unión belül a külföldről indított – roaming- – hívások díjának kérdése. Míg a múlt évben a hanghívások magas ára ellen intézett – az eddigi tapasztalatok szerint részleges eredményt hozó – támadást Viviane Reding, az EU távközlési biztosa, az idén az adatroaming és az SMS került a célkeresztbe. Reding már február közepén, a mobilipar egyik legnagyobb rendezvényén, a Barcelonában megrendezett Mobile World Congressen bejelentette, hogy az SMS és az adatroaming árának csökkentésére készül.

Az uniós távközlési biztos július 1-jéig adott határidőt a mobilszolgáltatóknak a roamingdíjak csökkentésére, ha addig nem lépnek, akkor az EU határozza meg, hogy mi mennyibe kerülhet. A biztos szerint a külföldi adatletöltés csak néhány százalékkal lehet drágább annál, mint amikor egy előfizető a saját, otthoni mobilhálózatát használja internetezésre. A letöltés átlagára megabájtonként jelenleg 5,24 euró az EU-ban, de Lengyelországban és Luxemburgban 11 eurót kell fizetni.

A jelek szerint eddig nem hozta meg a várt eredményt a kilátásba helyezett szabályozás, ugyanis az európai szabályozók csoportjának (European Regulators Group – ERG) vizsgálata szerint az adatroamingárak továbbra is kiugróan magasak. Éppen ezért azok gyors és nagymértékű csökkentésére szólította fel a mobilszolgáltatókat június elején, Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján Pataki Dániel, az ERG soros elnöke, aki egyben a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke is.

A szervezet tapasztalatai szerint a külföldi mobilinternetezés esetében az árazás teljesen elrugaszkodott a költségektől. Emellett sokan szerezhettek kellemetlen tapasztalatokat a váratlanul magas mobilszámlát kézhez kapva, hiszen míg akár a hanghívások, akár az SMS-ek esetében a felhasználó nagyjából követni tudja, hogy mennyit költött, addig a mobilnetezésnél erre kevés esélye van. A távközlési tanácsadással foglalkozó Sciamus Kft. elemzése szerint akár a nettó 37 500 forintot is elérheti a mobiladatroaming percdíja. Érdemes tehát odafigyelni, ha külföldön tartózkodunk, mert egy 30 megabájtos Windows-frissítés letöltése akár 75 ezer forintunkba is kerülhet. Az ERG-n belül egyöntetű a vélemény, hogy valamit kezdeni kell ezzel a jelenséggel, azonban erre egyelőre csak ötletek vannak, kiforrott alkalmazások nincsenek – mondta el Pataki Dániel egy háttérbeszélgetés során. Az egyik lehetőség például az, hogy a fogyasztó beállít egy limitet arra vonatkozóan, hogy mennyit hajlandó külföldön mobilnetezésre költeni, s ezt a szolgáltató nem engedi túllépni. A másik megoldás az lehetne, ha a felhasználó valós időben követhetné az adatforgalmát és annak díját.

Amennyiben ezeknek az elvárásoknak a szolgáltatók továbbra sem felelnek meg, akkor a szabályozóknak a fogyasztók érdekében közbe kell lépniük – hangsúlyozta Pataki Dániel.
Néhány szolgáltató igyekszik elébe menni az uniós szabályozásnak, és önként csökkenti adatroaming-tarifáit. A nagyok közül a T-Mobile az új adatroaming-árazás keretében kétféle lehetőséget kínál a felhasználóknak. Azoknak, akik kisebb mennyiségű adatátvitelt akarnak lebonyolítani, a társaság megabájtonként 2 eurós díjat ajánl. Azoknak, akik nagyobb mennyiségű adatforgalmat akarnak bonyolítani, 15 euróért 50 megabájt áll rendelkezésükre. A brit Vodafone február elején jelentette be, hogy csökkenti az adatátviteli roamingdíjat Európában, június elsejétől átlagosan 45 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik