Üzleti tippek

Az INA inkább a Molnak adná részvényeit

A magyar Mol és a horvát INA közötti kapcsolat még szorosabbá tételének egyik lehetősége lenne a két olajtársaság részvényeinek cseréje, amelyről a múlt héten Ivo Sanader kormányfő beszélt egy nyilatkozatában.

Zlatko Mehun, a horvát kormány szóvivője elmondta: a két nemzeti olajtársaság közötti kiváló kapcsolat folytatásaként elképzelhető a részvények cseréje. Ennek megvalósításáról azonban a Mol és az INA vezetőinek kell tárgyalnia.

Inkább a Mol mint az OMV

A két cég közötti részvénycsere kapcsán felvetődött, hogy az osztrák OMV is vevőként jelentkezik az INA további értékpapírjainak megvásárlására, de Zlatko Mehun az erre vonatkozó kérdésre annyit közölt: az OMV szándékáit nem ismerik. Hozzátette ugyanakkor, hogy szívesen vennék a Mol pozíciójának erősödését, hiszen a magyar olajtársaság stratégiai partnere az INA.

Ivo Sanader miniszterelnök az elmúlt héten beszélt arról, hogy a horvát kormány kész lenne a részvények cseréjére. Számok említése nélkül közölte: fontos az energiafüggetlenség, valamint Horvátország helyzetének erősítése szempontjából, mivel – mint mondta – “így befolyásolni tudnák a Mol INA-val kapcsolatos politikáját, és a politikáját általában is”.

14 százaléknyi részvényt cserélnének

A horvát Jutarnji List napilap értesülése szerint a megbeszélések arról folynak, hogy a horvát kormány, amely 44,84 százalékot birtokol az INA-ból, átadna 14 százaléknyi INA-részvényt a Molnak, Mol-részvényekért cserébe. Ezzel a magyar olajtársaság részesedése 39 százalékra nőne az INA-ban, a horvát kormányé 30,84 százalékra csökkenne.

Sajtóértesülések szerint ugyanakkor az OMV is szívesen megvásárolná az INA következő, privatizálni tervezett 14-19 százalékos részvénycsomagját. Az osztrák cég azt tartja előnyének, hogy készpénzt adna az INA-papírokért, nem pedig részvényeket, mint a Mol. Az OMV továbbá megvásárolná a veteránokhoz került 7 százaléknyi részvényt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik