Üzleti tippek

Hamar visszatérítik az adónkat

Az adóhatóság 30 napon belül küldi az adóvisszatérítést. Ha az utalás a hivatal hibájából késik, az adózó késedelmi kamatra is számíthat.

Június 20-ig meg kell kapnia mindazoknak az adó-visszatérítésüket, akik a határidő utolsó napján elektronikusan küldték el bevallásukat – derül ki a FigyelőNet kérésére küldött adóhatósági tájékoztatásból. Akik postán adták föl bevallásukat, azok későbbi időpontra számíthatnak. Az adóhivatalnak ugyanis nem a postára adástól, hanem a beérkezésétől számított 30 nap áll rendelkezésére, hogy kiutalja a bevallásban visszaigényelt összeget.

Csak az ügyfélszolgálaton

A hivatal kötelezettsége azonban csak a hibátlan bevallásokra vonatkozik. Ha a bevallás hibás, akkor az adóhatóság pénz helyett értesítést küld, ugyancsak 30 napon belül. Ha végül egyik sem érkezik meg, akkor akár az is fölvetődhet, hogy az adóhatóság meg sem kapta a bevallást.

A bevallás beérkezéséről és feldolgozottsági szintjéről az ügyfélszolgálatokon személyesen lehet érdeklődni, telefonon az adótitok védelmére tekintettel az adóhivatal nem adhat felvilágosítást – tudtuk meg a hatóságtól.

Fizet az APEH

Ha a bevallást tértivevénnyel adja fel az adózó, a bevallás feladását tudja igazolni. Május 20-ig térítésmentesen volt feladható tértivevénnyel a bevallási garnitúrában kiküldött válaszborítékban a bevallás – emlékeztetett a hivatal.

Ha az adóhivatal hibája miatt késve kapja meg az adózó a visszatérítését, akkor az APEH – éppen úgy, mint hasonló esetben az adózó – késedelmi kamatot fizet. A kamat csak akkor nem jár, ha a visszaigényelt összeg több mint felével magasabb annál, mint amennyi valóban jogos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik