Üzleti tippek

Nagyot üthet még a gázáremelés

admin
admin

2008. 05. 29. 07:00

Jövő ilyenkor a mostani számla másfélszeresét is fizethetjük a földgázért, ami egy átlagos lakás esetében havi 25 ezer forintra kúszhat fel. Kérdés csak az, hogy milyen ütemezésben nyeletik le velünk a drágulást, részletekben, vagy lesz sokkszerű emelés is az „út végén”.

Információk szerint júliustól 8-9 százalékkal nőhet a lakossági földgáz ára, ami egy átlagos 60 négyzetméteres lakás havi gázszámláját nagyjából 1500 forinttal lökheti meg, ami aztán 18 300 forint körül alakulhat. Idén ez lesz a harmadik emelés, hiszen januártól 5, áprilistól 5,8 százalékkal nőttek a lakossági gázárak, de amire mérget vehetünk, a júliusi sem lesz az utolsó, októberben biztosan további drágulásra számíthatunk.

Tény az is, hogy a Magyar Energia Hivatal (MEH) júliustól 12,5 százalékos emelésre tett javaslatot a kormánynak, utóbbi azonban – a hírek szerint – kisebb mértékű (8-9 százalékot) fogad el. Ezáltal az elmúlt időszakban legalább 11-13 százalékos „lemaradásba” kerül az amúgy is permanens növekedésben lévő gázár, hiszen áprilisban a MEH által ajánlott 13,2 százalék helyett is „csak” 5,8 százalékkal drágult a gáz.

Hízik az „adósság”

Ez azt is jelenti, hogy az utolsó publikus adatok szerint 35 milliárd forintra rúgó, a gáz nagykereskedelmét ellátó cég, az E.ON Földgáz Trade felé fennálló adósság tovább növekszik – vázolta a helyzetet lapunknak Kutas István, a cég kommunikációs vezetője. Ennek pedig súlyos következményei lesznek, hiszen az adósság növekedése a folyamatosan növő gázárakkal párhuzamosan zajlik. (Az adósságot igazából az állam halmozta fel azzal, hogy a kormány nem engedte a beszerzési árakhoz igazodó fogyasztói áremelést, amit végül persze mi fogyasztók fizetünk meg – a szerk.)

Magyarországon a megelőző 9 hónapos periódus gázolaj és fűtőolaj áraira alapozva, a forintárfolyam alakulásával korrigálva alakítják a gáz beszerzési árát az exportőr Gazprom és az importőr E.ON megállapodása szerint. Idén a második negyedévben a minden alapjául szolgáló kőolajat 84 dolláros szinten számolták, ami jövő ilyenkorra 120 dollárra emelkedik, negyedévente lényegében 10 dolláros az emelkedés – magyarázta Kutas István.

Jövő ilyenkor másfélszeres ár

Földgázra „lefordítva” ez úgy néz ki, hogy a mostani 112 forintos köbméterenkénti ár 168 forintra emelkedhet (így jön ki, hogy egy átlagos, évi 1 800 köbmétert fogyasztó háztartás havi szinten a jelenlegi 16 800 helyett majd’ 25 ezret lesz kénytelen kifizetni – a szerk.). Kérdés, hogy a gázárban elosztva érvényesítik-e a későbbiekben az emelést vagy sokkszerűen jelentkezik majd a jövő évben.

Ez utóbbitól tart Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. igazgatója, aki analógiát lát az áram- és a gázpiacon történtek között. Az áram idén év eleje óta szabadáras elvben, januártól mégis a hatóság szabott árat, arra hivatkozva, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. – visszaélve monopol helyzetével – indokolatlan mértékben emelt volna, amit a kormány nem nézhetett tétlenül. Hegedűs Miklós szerint, ez akár jövő év elején is megismétlődhet, amikor a gáz piacát is felszabadítják.

Nem a liberó hozza a drágulást

Nem osztja ezt a véleményt Kutas István, két okból sem. Egyrészt, az MVM állami tulajdonú, így ezt megtehette a céggel a kormány, míg az E.ON magántársaság. Másrészt, ma már nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gázpiac liberalizációja jövő év közepén történik meg, ezt szorgalmazzák a szereplők is. Erről egyébként az a „gáztörvény” dönt majd, amiről két héten belül szavaz az Országgyűlés.

Akár mikor szabadul is fel a piac, azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni – hívta fel a figyelmet Kutas István -, hogy a folyamatos és jelentős mértékű dráguláshoz a liberalizációnak semmi köze nincsen, azt szinte kizárólag az energiahordozók árának drasztikus növekedése okozza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.