Üzleti tippek

Matesz gyorsjelentés

A legfrissebb gyorsjelentés mellett egy állásfoglalást is kiadott a Matesz elnöksége. Ebben arra hívják fel a figyelmet, hogy a kiadók sok esetben csak későn értesítik a szövetséget az új terjesztési eljárásaikról, s ez zavart okozhat az auditálásban. Mostanában például gyakori, hogy egyes napilapokat DVD-melléklettel vagy egyéb ajándékokkal is árusítanak, ezek pedig több napig is terjesztésben vannak. Az ilyen és hasonló esetek miatt a Matesz elnöksége a szövetség technikai bizottságának összehívását kezdeményezte.

Autóslapok

Az előző negyedéves visszaesés után most összeszedte magát az Autó Kettő, és ötezer példánnyal növelte eladásait. Így gyakorlatilag fej fej mellett teljesít a három piacvezető lap, az Autó Bild, az Autó Kettő és az AutóMotor.

Férfi glossy lapok

Az alapvetően pangó férfilapok piacán üde színfolt, hogy a tavalyi év végéhez képest a Playboy ezer példánnyal növelte értékesített példányszámát. A többi auditált férfilapnak viszont csökkentek az eladásai. Három évvel ezelőtt még a 40 ezres példányszámokat kerülgették ezek a kiadványok, most pedig már mindhárom magazin a 30 ezres szint alatt van.

Gasztronómiai lapok

Felkapott téma manapság a gasztronómia, s ebben minden bizonnyal szerepe van a Tv Paprikának és a más csatornákon rendszeresen felbukkanó főzős műsoroknak. Ennek hatása érződik a lappiacon is. Az első negyedévben a Fakanálból, a Kiskegyed Konyhájából és a Nők Lapja Konyhájából is többet vásároltak az olvasók.

Női hetilapok

Kelendőbb volt az első negyedévben a Blikk Nők és a Kiskegyed. A Meglepetés eladásai egy év alatt hétezer, az előző negyedévhez képest pedig tízezerrel példánnyal nőttek.

Országos napilapok

2007 negyedik negyedévéhez viszonyítva most háromezerrel több fogyott a Blikkből. A Bors az év végéhez képest nem növelte eladásait, ám ha az egy évvel ezelőtti adatokat nézzük, akkor kereken 10 ezerrel több fogyott most a Pallagi-féle bulvárlapból.

Politikai-gazdasági lapok

Hiába újult meg az év elején a Heti Válasz, ennek sok nyoma nincsen a negyedéves adatokban. A tavaly ilyenkor frissebb dizájnt kapott HVG eladásai pedig még csökkentek is.

Számítástechnikai lapok

Tavaly év végén megszűnt a Computer Panoráma, illetve a hivatalos változat szerint beleolvadt a Chip Magazinba. Ennek hatása abban mutatkozik meg, hogy a tavalyi év végéhez képest kétezerrel többet adtak el a Chipből.

Tinilapok

Nem auditáltatja a Ringier a Buci Macit, így gyereklap nélkül maradt a Matesz-adatsor. A tinilapok közül a 100XSzép és a Bravo még az előző harmatgyenge negyedévhez képest is rontott. A Bravo Girl, IM, Popcorn hármasból viszont a tavalyi év végéhez képest most több fogyott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik