Üzleti tippek

Nem vállalkozásbarát az áfarendszer

Magyarország áfarendszer szempontjából a legkevésbé vonzó országok között szerepel, derül ki a KPMG 22 országot felölelő felméréséből.

Az Egyesült Királyságra szavaztak legtöbben, mint „áfa-barát” államra, Olaszország pedig a legkevésbé vonzó ebből a szempontból. Magyarország a listán szereplő 32 országból holtversenyben a 28-29. helyen végzett – csak Olaszország, Lengyelország és Franciaország ért el alacsonyabb értéket a KPMG felmérése szerint.

A multinacionális vállalatok vezetőinek háromnegyede úgy véli, hogy kormánya a jövőben nagyobb mértékben támaszkodik majd a közvetett adókra (így az áfára vagy a forgalmi adókra), mivel a globális adóverseny lenyomja a társaságiadó-rátákat.

Ugyanakkor manapság nagyobb kockázatot jelentenek számukra az „áfa körüli hibák”, mint a társasági adózással kapcsolatos tévedések, derül ki a KPMG felméréséből, amely – 22 országból több mint 500 pénzügyi szakember – köztük 15 magyar társaság – bevonásával készült.

Az áfaforgalom jelenlegi szintje igen megdöbbentő a pénzügyi és adóügyi vezetők szerint, és egyértelműen komoly gondot okoz számukra. Ahogy emelkedik az áfával kapcsolatos hibák következményeinek súlya, úgy lesz egyre fontosabb az áfaszabályok követése – a vállalatok számára ma már ez jelenti a legnagyobb adókockázatot, szemben a korábbi társaságiadó-, és jövedelemadó-központú megközelítéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik