Üzleti tippek

Gyöngyösön vett földet az Apollo Tyres gumigyár

Földvásárlási opciót szerzett az indiai Apollo Tyres gumiabroncsgyártó cég magyarországi leányvállalata a Gyöngyösi Ipari Parkban.

A háromoldalú ingatlanvásárlási előszerződés szerint az önkormányzat és az ipari park kötelezettséget vállaltak arra, hogy az ipari park területén kijelölt 45 hektárnyi földet kizárólag az Apollo Tyres részére adják el – közölte az Apollo Tyres kommunikációs megbízottja.

Az Apollo Tyres 200 millió eurós beruházással gumiabroncsgyárat kíván építeni a területen – emlékeztetett Rédei Daniella. Az előszerződés szerint a cég a 45 hektáros területet összesen 673 millió forint nettó áron vásárolja meg.

Az üzemben a tervek szerint az első szakaszban évi hét millió gumiabroncsot gyártanának és 900 új munkahelyet biztosítana a környék dolgozóinak.

Összehasonlításként: a Hankook dunaújvárosi gyára évi tíz millió darabot fog előállítani, ha eléri a teljes kapacitást. Az Apollo Tyres a Magyarországon gyártott termékeit az európai piacon eladásra kínált személyautókra és terepjárókra szánja. Az 1975-ben alapított Apollo Tyres Indián kívül a Dél-afrikai Köztársaságban és Zimbabwében nyitott gumiabroncsgyárat. Éves bevétele tavaly meghaladta az egymilliárd dollárt.

Az Apollo Tyres gyár helyzetét bonyolítja, hogy aláírásgyűjtés megindítását tervezik a beruházás megakadályozása érdekében a Civilek a Mátraalján Mozgalom. Fehér Attila, a szerveződés szóvivője korábban közölte: a tervezett üzem szerintük veszélyezteti a szőlő és gyümölcstermesztéséről ismert Mátraalja környezetét, illetve a technológia károsíthatja a gyárban dolgozók egészségét. Úgy vélekedetett: az indiaiaknak ígért 7-9 milliárd forintnyi állami támogatást inkább a helyi kis- és középvállalkozások segítésére kellene fordítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik