Üzleti tippek

Ütőképes ligára szorulnak

Megduplázódtak a sportszponzorációra költött összegek az az európai labdarúgó-topligákban, Magyarországon viszont nem túl erős a foci megítélése – nyilatkozta lapunknak Jens Baumler, a Sport+Markt szenior tanácsadója.

– Dinamikusan nőtt a szponzori pénzek összege az európai futballban az elmúlt évek során. Mi áll folyamat hátterében?

– A hat kulcsfontosságú európai labdarúgópiacon (Spanyolország, Anglia, Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia) 209 millió eurót költöttek a cégek mezszponzorációra az ezredfordulón. Azóta ez az összeg közel duplájára, 405 millió euróra emelkedett. A marketingszakemberek egyre jobban felismerik a sportszponzorációban rejlő lehetőségeket, és azt, hogy a kedvenc csapatokon keresztül nemcsak racionálisan, hanem emocionálisan is elérik a célcsoportjaikat. Ráadásul a mezeken megjelenő termék vagy cég szinte egyáltalán nem kelt ellenérzést a befogadóban, míg például egy televíziós reklámspot esetében gyakran komoly problémát jelent.

– Tovább folytatódhat a dinamikus növekedés a következő években?

– Az említett piacokon egyértelműen bővülésre számítunk. Különösképp, hogy a nagyobb sztárcsapatok nemcsak a hazai, hanem a külföldi szurkolók körében is egyre népszerűbbek. Jelenleg a spanyol klubok rajongótábora a legnagyobb: ráadásul a csapatok drukkereinek túlnyomó többsége, mintegy 85 százaléka külföldi, míg a hazai „fanok” abszolút kisebbségben vannak az összes szurkolók számát tekintve. A külföldi drukkerek számának dinamikus bővülése miatt elképzelhető, hogy a következő nyolc évben ismét megduplázódjon a szponzorpénzek összege.

– A többi európai bajnokságban, beleértve a kelet-európaiakat, növekedhet a támogatók által elköltött összeg?

Ütőképes ligára szorulnak 1

– Ezek esetében nem merek jósolni. Az tisztán látszik, hogy a mezszponzorációból egyre nagyobb bevételek folynak be mindenütt, de ezek messze elmaradnak az elit ligákban szereplő klubokétól. A támogatók érdeklődése nagyban függ a helyi piaci viszonyoktól, a televíziós megállapodásoktól, a futball népszerűségétől és persze nem utolsósorban a nemzeti csapat, valamint egy-egy klub nemzetközi szereplésétől.

– Az önök kutatásából is kitűnik, mi pedig a saját bőrünkön érezzük a magyar foci nehéz időszakát. Mit gondol, mit lehetne tenni a sportág népszerűsítésének érdekében?

– A kutatásainkból, illetve a helyi futballrajongókkal folytatott beszélgetéseinkből kiderült, valami nagyon nincs rendben a magyar foci körül. Nagyon alacsony az érdeklődés a nemzeti csapat meccsei és a bajnoki élvonal küzdelmei iránt. Nem ismerem pontosan a problémák gyökereit, de úgy látom, hogy néhány lépéssel elő lehetne segíteni a foci iránti kereslet növekedését. A legfontosabb, hogy valódi menedzsmentszemléletű irányításra szorul a liga. A kluboknak pedig rá kell eszmélniük, hogy csak együttes fellépéssel lehetnek sikeresek. Közös törekvéssel egy erős ligát, sikeres stratégia kell létrehozni.

– Amíg itthon elég nagy az érdektelenség a válogatott szereplése iránt, a horvátoknál szinte mindenkit foglalkoztat a nemzeti csapat játéka. Miben keresendő a fokozott érdeklődés mozgatórugója?

Ütőképes ligára szorulnak 2

– Számos tényező áll emögött, kezdve a csapatuk sikeres teljesítményén, az edző népszerűségén át egészen a horvátok mentalitásáig. A válogatott sikeres szereplése azonban önmagában nem elegendő egy ilyen fokú rajongás kivívásához. Önöknek, magyaroknak talán nem a horvát példát kellene venniük, hanem az osztrákokét, ahol – ugyan most a labdarúgó Európa-bajnokság miatt fokozott az érdeklődés, de – a magyarokéhoz hasonló problémákkal küzdenek, és próbálnak megoldást találni rájuk.

– Tegyük fel, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség marketingkampánnyal próbálja népszerűsíteni a válogatottat. Segítene ez a népszerűség növelésében?

Ütőképes ligára szorulnak 3

– Talán igen, de kétlem, hogy a szövetségnek ilyesmire lenne pénze, és a dolog amúgy sem ilyen egyszerű. Ez egy hosszú folyamat, amelyet lépésről lépésre lehet sikerre vinni. Jelenleg a foci megítélése nem túl erős, az érdeklődés gyenge. Nem csoda, hogy a szponzorok félnek a negatív imázstól. A liga és a klubok vezetésének vonzóbbá kell tenni a meccseket, a mérkőzésre járást. Azt kellene kommunikálniuk, hogy a stadionokban kellemes időtöltés várja a nézőket. A focit a mindennapi élet szerves részévé kell tenni, és ezt a szponzorok hamar honorálni fogják. A támogatók érdeklődését pedig különféle csomagokkal, kreatív megjelenési ötletekkel lehet ösztönözni. Ebből a szemszögből teljesen mindegy, hogy az ötlet a szövetségtől, vagy valamelyik egyesülettől érkezik. A lényeg, hogy a futballt mint egyfajta terméket és lehetőséget vonzóvá kell tenni a szponzorok számára. Egy ilyenfajta proaktivitás is elősegítheti a cégek visszacsábítását a focipályákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik