Üzleti tippek

Felfüggesztik a Posta milliárdos kerékpártenderét

A Magyar Posta a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult azt kérve, hogy vizsgálják ki a kerékpár-beszerzési tender menetét egyben a vizsgálat alatt függesszék fel a már megkötött szerződést. Információjuk szerint ugyanis sérült a közbeszerzési eljárás versenysemlegessége - jelentette be Szűts Ildikó, a Magyar Posta vezérigazgatója.

A Magyar Posta Zrt. nemzetközi közbeszerzési eljárás keretében 4800 kerékpárt, további opciót, illetve öt évre szervizszolgáltatást vásárolt mintegy 1,1 milliárd forint értékben.

Az ügy hátteréről Szűts Ildikó elmondta: pénteken a HVG újságírója megkereste a céget kérdéseivel, ezek alapján olyan információ birtokába jutott, amelyek révén azonnali vizsgálatot rendelt el. Az elmúlt három nap vizsgálata során eddig kiderült, alapos a gyanú, hogy a tender közbeszerzési bizottságának elnöke, aki Pécsett a Magyar Posta beosztott munkatársa, jogtalanul juttatott el információt a beszerzésről a későbbi győzteshez a tender kiírása előtt, illetve annak folyamatában. Eddigi információk szerint a közbeszerzési bizottság elnöke nem munkaidőben járt Szlovéniában a kerékpárgyártónál, a későbbi nyertes szállító, a győri Cronopont Kft. oldalán.

A Magyar Posta az érintett munkatársat a munkavégzés alól felmentette a vizsgálat idejére. A döntőbizottság vizsgálati eredménye alapján döntenek a további lépésről, köztük a munkajogi kérdésekről.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta, ha a közbeszerzési döntőbizottság megsemmisíti az eljárást, akkor újat írnak ki kerékpárbeszerzésre. Bejelentette, hogy független külső szakértőt kért fel arra, hogy vizsgálja meg a kerékpártender eljárását annak érdekében, hogy átláthatóbbá lehessen tenni a posta közbeszerzési szabályozását.

A sajtótájékoztatón elhangzott: eddig 102 kerékpárt már leszállítottak a postának. Június végéig 2800 kerékpárt, a teljes megrendelt mennyiséget pedig az év végéig kellene átadnia a nyertesnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik