Üzleti tippek

Távozik az MVM elnöke

Lemondott Vásárhelyi István, az MVM SZDSZ-hez közel álló elnöke. A cég vezérigazgatójává Mártha Imre jelenlegi vezérigazgató-helyettest, elnöknek pedig Lengyel Gyula korábbi első embert, jelenlegi igazgatósági tagot választhatja meg az állami tulajdonos - értesült a Népszabadság.

Vásárhelyi István mindössze három hónapig ült a Magyar Villamos Művek (MVM) vezetői székében. A kormány március elején jelentette be, hogy a céget átalakítaná, leválasztva róla egyes részeket, ahogyan azt az azóta a koalícióból kilépett liberálisok szorgalmazták. A tervet a kormányátalakítás ellenére is végrehajtanák, így az SZDSZ-delegáltként számon tartott Vásárhelyi István akár maradhatna is, ráadásul személyi szálakon keresztül a szocialista frakcióhoz is közel áll.

Lengyel Gyula viszont, aki a 90-es évek óta tölti be a cég vezetői tisztségeit, talán még közelebb áll a szocialistákhoz, illetve a miniszterelnökhöz. Az általa vezetett MVM-nek már 1995-ben volt egy közös olajipari ügylete a Gyurcsány Ferenc-érdekeltségű Altussal. A lap úgy tudja, Lengyel Gyula a napokban egy előzetes megkeresés során úgy nyilatkozott, ha felkérnék, elvállalná az elnöki tisztséget.

Mártha Imre a fiatal közgazdász-generációhoz tartozik, aki mostanra – szintén „belső emberként” – nemcsak az MVM vezérigazgató-helyettesi, hanem az MVM nagykereskedelmi leányvállalatának vezérigazgatói tisztségét is betölti. Az utóbbi időkben a politikai kapcsolattartás szintjén, de legfőképpen a nyilvánosság előtt már rendre ő képviselte a cégcsoportot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik