Üzleti tippek

Bíróságon az Igazság ára

Noha a TV2 még nem kapta meg az Igazság ára című műsorért a csatornát félórás képernyő-elsötétítéssel sújtó médiahatósági döntést, már eldöntötték, hogy bíróságon támadják meg azt.

A TV2, a műsort gyártó céggel, a műsor készítésére vonatkozóan áll szerződésben, így a csatorna semmilyen szerződéses, vagy egyéb kapcsolatban nem áll és nem állt a produkció szereplőivel” – közölte a TV2 az MTI-vel. Egy ombudsmani megkeresés után maguk is vizsgálódtak a témában, és arra a következtetésre jutottak, hogy “a műsorszám készítése során a szereplők alapvető emberi, alkotmányos jogai nem sérültek”.

A kereskedelmi csatorna jelezte: a szereplők részletes tájékoztatást kaptak, majd teljes bizonyítóerejű magánokiratban adták hozzájárulásukat az adatkezeléshez és a részvételükkel készült epizódok nyilvánosságra hozatalához.

“A TV2 álláspontja változatlanul az, hogy az egyének alkotmányban biztosított önrendelkezési joga magában foglalja azt is, hogy magánéletükről valljanak a nyilvánosság előtt akár nyeremény reményében, akár a nélkül”, különösen, ha minden lehetőségük megvan szereplésük lehetséges következményeinek megfontolására.

A méltóság nem konzumálható?

Múlt kedden döntött úgy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), hogy a TV2 e műsora megsértette a magánszféra sérthetetlenségét, az információs önrendelkezés és az emberi méltóság feltétlen tiszteletének alkotmányos követelményeit, ezáltal pedig a médiatörvényt, ezért egyhangúlag hozott határozatában 30 percre felfüggesztve a csatorna műsorszolgáltatási jogosultságát.

A testület szerint a “pszichológiai játéknak” nevezett sorozat azt közvetíti, hogy az emberi személyiségnek nincsen integráns, érinthetetlen tartománya, az ember “átlátszóvá alázható”; a műsorban részt vevők a magánélet legbensőbb körének feltárására pénznyeremény érdekében vállalkoznak, így a műsor azt az üzenetet hordozza, hogy a magánszféra és az emberi méltóság nem sérthetetlen, anyagi érdekből nyilvánossá tehető, konzumálható.

Leveszik a csodafegyvert

Várdy Zoltán, a TV2 tavaly nyáron hivatalba lépett vezérigazgatója két hónapja, az MTI-nek nyilatkozva azt ígérte, 2010-re piacvezetővé válik a nézettségi versenyben jelenleg ezüstérmes csatorna; “nem radikális átalakítást tervezünk, hanem a műsorok finomhangolását” – mondta, példaként épp az akkoriban indult, nem a tudást, hanem a – családon belüli titkok, kimondatlanságok okozta – drámát középpontjába állító, talkshow alapú vetélkedőjüket, Az igazság árát említette.

A TV2 keddi reggeli bejelentése szerint az Igazság árát – néhány más produkcióval együtt – már nem szerepeltetik őszi műsorstruktúrájukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik