Üzleti tippek

Szakértőnk Kelkó Tamás

Vállalkozóktól, cégvezetőktől sokszor hallott igény, hogy megbízható emberekre van szükségük. Érdekes módon ugyanerre vágynak a politikusok és a maffiózók is.

Azt mondja meg, hogyan találjak megbízható embereket! ,,Létezik olyan teszt, amivel ki lehet szűrni a megbízhatatlan embereket?” Érthető ez a nagy igény, de milyen is a megbízható ember?

A megbízható munkatársnak több kategóriája is létezik. Az elsőbe azok tartoznak, akiknél biztonsági okokból fontos a megbízhatóság: pénzzel, bizalmas információval dolgoznak. A második kategória: a vezetőnek azok a beosztottjai, akiket szerinte nem kell kontrollálnia, munkájukat önállóan is jól végzik.

Kockázatok, mellékhatások

A „megbízható” munkatárs harmadik kategóriája: a „bizalmi” vagy ,,súgó” emberek. Nagyon sok vállalkozónak van olyan munkatársa, akinek véleményében jobban megbízik, mint a többiekében, tőle informálódik az eseményekről, a többi munkatársról.

Előfordult már, hogy egy ilyen „megbízható ember” az elcsúszott projektek felelősségét mindig ügyesen kollégáira tudta hárítani, és csak öt év után derült ki, amikor egyedül ő maradt projektvezető, hogy valójában ki a ludas: képtelen betartani a határidőket, de rendkívül jól hárít másokra… Amikor már nem volt kire, bezárult a kör. Ez alatt az öt év alatt a cég több százmillió forintnyi megrendelést bukott el az elcsúszott projektek miatt. De a cégvezető még ekkor sem tudott megszabadulni emberünktől, mert egy rendszerhez csak neki volt meg a speciális szakértelme.

Egy másik vállalkozásnál a külkeres volt a ,,megbízható ember”. Tizenkét éve dolgozott a tulajdonosokkal, és mindig lehetett számítani a munkájára. Ha kellett, hétvégén is dolgozott, fél szavakból is értette, mikor mit és hogyan kell intéznie, oszlopos tagja volt a cégnek és részese üzleti sikerének. A vállalkozás tizenkettedik évének végén derült ki, hogy ő és az értékesítési vezető több tízmillió forintot sikkasztottak el. A tulajdonosokat nem is a pénzveszteség vágta mellbe, hanem az, hogy „legmegbízhatóbb emberük”, akit annyira megbecsültek, így átverte őket.

Megbízható vagy „megbízható”?

Embereket vezetni nem könnyű. Óriási a kísértés, hogy vakon megbízzunk valakiben, mert sokkal egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a vezetői munkát, és a „megbízható ember” számára is ugyanúgy óriási a kísértés, hogy kihasználja ezt. Gondoljuk csak el! Az illető lojális munkatársként fél életét a vállalkozáshoz köti, és a saját nézőpontjából a tulajdonoshoz képest csak aprópénzt keres. Sokszor elég csak egyszer vérig sérteni valami igazságtalansággal, és rögtön ott a „fizetett ellenség”.

A maffiában és a politikában életbevágó, hogy a vezetőt megbízható emberek vegyék körül, egy vállalkozásban más a helyzet. Az ügyfelek, a vevők persze megbízható céget keresnek, de más értelemben: olyat, amely kiváló minőségű árukat és szolgáltatásokat nyújt versenyképes áron.
Hagyjuk meg a rejtett információgyűjtést a titkosszolgálatoknak, egy vállalkozásnak megbízhatóbb információkra van szüksége, arra pedig már régen kitalálták a vállalatirányítási szoftvereket (ERP) és a kontrollingot. Ez utóbbiból is a fejlettebb verziót, ahol nemcsak a pénzügy, a számvitel mutatóit figyelik, hanem a marketingét, az értékesítését, a logisztikáét, a termelését; sőt még a munkatársak teljesítményét is mérik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik