Üzleti tippek

Szitakötő gyerekeknek

A kíváncsi gyerekeknek szóló szépirodalmi, ismeretterjesztő magazint készítettek a Liget szerkesztői. A Szitakötő azonban több mint folyóirat: a Nemzeti Alaptantervhez kötődő program keretében 270 iskolai osztály ingyen kapja a lapot – a leghátrányosabb településeken és a határokon túl is.

A neves Liget folyóirat készítői húszéves álmukat váltották valóra, amikor kiadták a Szitakötőt, a kíváncsi gyerekek folyóiratát. A lapot szerda délután – többek között – Szili Katalin házelnök mutatja be a Parlamentben a közönségnek.

Az igényes kidolgozású, képekkel, versekkel, ismeretterjesztő írásokkal és mesékkel teli kiadvány második száma már a nyomdában van, a tervek szerint negyedévente jelenik majd meg.

„A szerkesztés alapelve a magas követelményszint és a minőség, ebben nem ismerünk kompromisszumot” – mondta Horgas Judit, a Szitakötő felelős szerkesztője a FigyelőNetnek. Hozzátette: a lap szerzői közül sokan a Ligetnek is dolgoznak, sokan azonban csak itt publikálnak. Fontos szempont a készítésnél a sokszínűség is: szépirodalom, mese, novella, vers, ismeretterjesztő írás (a történelemtől a csillagászatig) megfér egymás mellett. Horgas Judit szerint a kiadvány lényege a gyerekekhez való személyes odafordulás, hogy a számukra hasznos ismereteket a tankönyvektől merőben eltérő stílusban tálalják.

A leghátrányosabbakhoz is eljut

A Szitakötő azonban több mint egy újság: egy integrált program alapja is egyben. Ennek alapvetése, hogy „a Nemzeti Alaptanterv koncepciójához illeszkedve a környezet fogalmát a természeti környezetnél tágasabban értelmezi; az épített és a szellemi környezeten túl a társadalom egészére, a másik emberre is kiterjeszthetőnek véli” – áll a Szitakötő internetes oldalán található ismertetőben.

A programhoz csatlakozó több mint 270 hazai és határon túli általános iskolában egy kiválasztott osztály diákjai és a kapcsolattartó pedagógus ingyenesen kapja meg a lapot. Cserébe a beválasztott oktatóknak bizonyos időközönként egy – szintén ingyenes – képzésen kell részt venniük, illetve a határon túli tanárok a honlapon elhelyezett anyagok segítségével és a webfórum használatával kapcsolódhassanak be a Szitakötő-programba. A lapszám kézhezvétele után a pedagógusnak két és fél hónap áll rendelkezésére, hogy valamilyen formában hasznosítsa a cikkeket, és erről rövid (fél-egy oldalas) beszámolót küldjön

A kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy mindenkihez eljuthasson, így elsősorban hátrányos helyzetű, illetve határon túli iskolákat választottak ki.

A 48 színes oldalon megjelenő lapban különböző műfajú és tematikájú írások teszik lehetővé a sokirányú alkalmazást. A kortárs irodalmi művek (vers, mese, kispróza) és az ismeretterjesztő cikkek mellett a korosztálynak megfelelő, kreatív foglalkoztató feladatok segítik a befogadást. A lapban és a Szitakötő honlapján számos játék várja a gyerekeket és a tanárokat, hetente nyerhetnek könyveket, CD-ket és az együttműködő múzeumok, intézmények által biztosított belépőjegyeket egyénileg vagy csoportosan.

Reklámok nélkül megélni

Mivel a Szitakötő egyáltalán nem tartalmaz reklámokat (legfeljebb a cikkekhez kapcsolódóan egyes intézményeket, mint a Magyar Természettudományi Múzeum vagy a Magyar Csillagászati Egyesület munkáját mutatja be), és a nyomtatott példányok nagy részét ingyen adják, a piacon nehéz érvényesülnie.

Mint Horgas Judit lapunknak elmondta, a kiadáshoz szükséges pénzt jórészt állami intézmények – elsősorban a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, illetve a Miniszterelnöki Hivatal – valamint alapítványok adják össze, negyedévről negyedévre. A kiadott mintegy 11 ezer példány elenyésző része kerül az utcára, ám a felelős szerkesztő információi szerint egyre többen fizetnek elő a folyóiratra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik