Üzleti tippek

Vissza a jövőbe

admin
admin

2008. 04. 29. 12:00

A kiskereskedelmi forgalom húsz százaléka 2015-re az interneten bonyolódik majd. A vásárlási szokások átalakulásával párhuzamosan az üzletek „formátuma” is megváltozik.

Nem nagyon létezik ma már olyan termék a világon, amelyet ne lehetne az interneten megvásárolni. Az élelmiszertől kezdve a ruházati, illetve elektronikai cikkeken, könyvön, repülőjegyen vagy különféle szolgáltatásokon keresztül a kontaktlencséig bármi beszerezhető a világhálón. Bár sokan kipróbálták már az online vásárlást, viszonylag kevesen élnek a lehetőséggel napi vagy heti rendszerességgel.

Ez azonban hamarosan megváltozik, legalábbis ezt állítják a szakemberek. A Visa Europe megbízásából készített vizsgálat előrejelzése szerint 2012–2015-re a kiskereskedelmi forgalom körülbelül a húsz százaléka az interneten bonyolódik majd. A vásárlási szokások alakulása persze nem jelenti azt, hogy a virtuális boltok rövid időn belül kiszorítanák a piacról a jól megszokott „tégla” üzleteket. A Centre for Retail Research kutatása szerint egyelőre a kereskedők gondolkodásmódja változik, akik felismerve azt, hogy a világháló már nemcsak az informálódás, hanem egyre gyakrabban a vásárlás színterévé válik, különféle technológiai újításokkal próbálják majd tartani a lépést a kor igényeivel.

Előnyben az utalvány

A magyar internethasználók 82 százaléka vásárolt már valamit a világhálón: legtöbben könyvet vettek, majd a hardver, a ruházati cikk, illetve a szórakoztatóelektronikai eszköz következik.

A fizetési módok közül az európai válaszadók többsége a hitelkártyát részesíti előnyben, csaknem fele-fele a PayPal online fizetési rendszert, valamint a bankon keresztüli utalást. Ezzel szemben Magyarországon legkedveltebb a pénz utalvánnyal való elküldése, ez megelőzi az utánvétet és a készpénzes fizetést, s csak ezután következik a banki átutalás.

Amikor a Nielsen piackutató vállalat két évvel ezelőtt világszerte felmérte az internetes vásárlási szokásokat, akkor földünk lakóinak mintegy tíz százaléka, szám szerint 627 millió ember vásárolt a világháló révén. Azóta az online vásárlók aránya 40 százalékkal, körülbelül 875 millióra emelkedett.

Ennek ellenére a The Store of the Future – 2012–2015 elnevezésű kutatásban részt vevő kiskereskedők több mint egynegyede a hagyományos boltok számának csökkenését várja, és hetven százalékuk gondolja azt, hogy az üzletek „formátuma” megváltozik. Elképzeléseik szerint egyebek mellett a boltokban elérhetők lesznek bizonyos számítógépes, illetve internetes információs rendszerek, s ezek segítségével nemcsak a polcokon található termékekről lehet majd számos adatot lekérni, hanem a vásárlókról is.

A hűségkártya elterjedtebbé, szerepe pedig hangsúlyosabbá válik. Kiváltásával az üzletek, üzletláncok hozzájutnak ügyfeleik bizonyos személyes adataihoz, ez pedig azt teszi lehetővé, hogy testre szabott ajánlatokkal keressék meg a fogyasztókat.
Változás várható a fizetőeszközök terén is, annál is inkább, mivel a kutatásból kiderült: az európai kiskereskedők nagy része nyitott az új megoldásokra. A ma használatos különféle bankkártyák mellett új típusú plasztikok megjelenését jósolják a szakemberek, és nem lesz kuriózum a mobiltelefonon keresztüli fizetés sem.

A kisebb boltok esetében nem annyira az árukészlet felhalmozása, sokkal inkább szolgáltatásaik, valamint (webes) információs rendszereik fejlesztése lesz kifizetődő. Szükség is lesz erre, mert az előrejelzések szerint 2012–2015-re a fogyasztók 71 százaléka tájékozódik majd vásárlás előtt az interneten. A megkérdezett kiskereskedők hatvan százaléka gondolja úgy, hogy az üzletek internetes oldalait elsődlegesen vásárlásra használjuk, és csupán egyötödük vélekedik úgy, hogy inkább informálódás céljából böngésszük majd ezeket.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.