Üzleti tippek

Harcképcsarnok

Nehézkesnek és bonyolultnak minősítette a Ringier Kiadó tavalyi évét a tulajdonos füle hallatára Mihók Attila, aki ősszel lépett fel a kapitányi hídra. Aztán sietve mindenkit megnyugtatott: a forgalom dinamikusan növekedett.

Az eredményadatok országok szerinti bontásában nem bővelkedő tájékoztató anyag azt húzza alá: a cég árbevétele a kormány megszorító intézkedései ellenére nyolcadával nőtt. A magyar érdekeltségek közül megint a Ringier Kiadói Kft. és az Euromédia „hasított” igazán: az előbbi 13,054-ről 13,088 milliárdra, az utóbbi 2,047-ről 2,677 milliárdra javított. Eközben a kétharmad részben a svájci kiadóhoz tartozó Népszabadság Zrt. gyengén muzsikált: 6,83 milliárd forintról 6,64 milliárdra rontott, ezzel egymás után a második évben múlta alul előző esztendei bevételét.

Minden beütött

Magyarország talán a legnehezebb helyzetben volt 2007-ben a Ringier-piacok között – mondta Mihók Attila ügyvezető. Hangsúlyozta azt is: új célcsoportok, új kihívások várnak rájuk, és ebben az évben sem lesz könnyebb dolguk, mint tavaly.
De hogy ez miként néz majd ki a mindennapokban, az még titoknak. Noha Mihók már hivatalba lépése idején bejelentette a Blikk megújulását, most csak annyit árul el: dolgoznak az ügyön. Mivel csak a napokban döntöttek az új lapigazgató személyéről (Papp Gáborral készült interjúnkat a 42. oldalon olvashatják), kérdéses, hogy mikor debütálhat az új fazonú lap.

Az biztosra vehető, hogy nem a nyári uborkaszezon a legalkalmasabb a médiapiaci pletykák szerint komolyabbra hangolást hozó váltásra, így szeptember előtt nemigen láthatja a nagyérdemű, mit kevertek ki a Ringier-boszorkánykonyhán.

Hatos Hatás

Sorrendben hatodszor produkált rekordnyereséget a Ringier kiadócsoport, amely 51,5 százalékkal, 102,7 millió svájci frankra növelte nyereségét 2007-ben, miközben forgalma 9 százalékkal, 1,458 milliárdra emelkedett. Nem csoda, hogy dalolva vállalták fel a cseh Aha bulvárlap megvételét, az ostravai nyomdai beruházást, betársulásukat a román Canal D tévétársaságba, valamint a magyarországi MediaLog-vásárlást. Martin Werfeli vezérigazgató a tavalyit a cég számára „a konszolidáció éveként” említette, jelezve, hogy nem akarnak kimaradni a piac még szabad szegmenseit felosztó digitalizációból, ha már tíz országban több mint 120 lapot, ötven internetes oldalt, 12 nyomdát, két-két tévét és rádiót mondhat magáénak az idén 175 éves cég. Amelyik a jelek szerint – talán ázsiai terjeszkedése hatására – felismerte, a térkép zászlócskákkal tűzdelését sem szabad elhamarkodni. „Nem földrajzi értelemben próbálunk növekedni” – húzta alá Martin Werfeli, az internetes fejlesztésekre helyezve a hangsúlyt. A cégvezetés finoman azt érzékeltette: attól, hogy a helyben kimondottan jó kapcsolatokat kiépített Gerhard Schröder német exkancellár náluk tanácsadóskodik, még nem okvetlenül vetettek szemet az orosz piacra.

Heti hetes

Az mindenesetre már most jól látszik, hogy az első számú vezető – előélete és a korszellem közötti szinergiákat kihasználva – a netes fejlesztések felé fordul. Olyannyira, hogy a Blikk és a Nemzeti Sport online felülete után most a Népszabadságén a sor. Kovács Tibor vezérigazgató közölte, a tulajdonosok már korábban elkülönítették a ráncfelvarráshoz szükséges forrásokat, így még az idén kés alá kerül a honlap. A jelek szerint arra az akár öt-tíz százalékos tartalékra építenek, amelynek – zömében fiatal – tagjai nem pettyezik nyomdafestékkel az ujjukat, de monitor előtt szívesen olvasnak napilapot.

Hogy a napilap évek óta ígért – a szeriőzpiacon egyedinek ígérkező – vasárnapi kiadásából mi lesz, szintén homályos. „Előrehaladottak a tulajdonosi tárgyalások, de végső döntés még nem volt a kérdésben” – nyilatkozta Kovács Tibor szűkszavúan az eseményen, amelyen nem sok szót vesztegettek arra, mekkora közvetlen és közvetett kára lehetett a – most már többségében Ringier-cég – MédiaLog zötyögős indulásának. Ami – legalábbis a tavaly harmadikként hivatalba lépett vezető, a Ringier-től importált Köő-Tóth Győző közlése szerint – milliárdos veszteséggel zárta működésének első évét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik