Üzleti tippek

Az elnök házassága

Egy orosz bulvárlap a brit Daily Mail babérjaira pályázott. A Kreml ura azonban gyorsan a média tudtára adta, hol van a szólásszabadság határa.

Bukarestben a NATO-csúcstalálkozón, majd Szocsiban, a Putyin–Bush megbeszélésen sem volt jelen Putyin felesége, s ennek apropóján április 11-én az orosz sajtóban megjelent a hír, hogy az orosz elnök titokban, még februárban elvált, és június 15-én feleségül veszi a nála 30 évvel fiatalabb Alina Kabajevát, a szexikonként bálványozott és körülrajongott olimpiai bajnok sportolót és topmodellt. A szenzációt a Moszkovszkij Korreszpongyent bulvárlap közölte, amely azt is tudni vélte, hogy az esküvőre Putyin szülővárosában, Szentpéterváron, a Konsztantyin palotában kerül sor, ott, ahol két évvel ezelőtt a G8 államfői tanácskoztak.

A hír nemcsak az orosz közvéleményt hozta izgalomba, de külföldön is élénk visszhangot keltett. Putyin szándéka ugyanis merőben szokatlannak számított az orosz belpolitikában, mert egyrészt nehezen volt beilleszthető a róla kialakított képbe, másrészt nehéz volt elképzelni, hogy a „tüzes menyecskét” miként fogadja be az orosz politika tradícióktól körülbástyázott világa, amelyben a feleségeknek (s általában a nőknek) korábban legfeljebb statisztaszerep jutott.

A bomba nő

Az új kiválasztott, Alina Kabajeva viszont sokkal inkább a francia elnök új feleségéhez, Carla Brunihoz hasonlítható. Fotogén, szexi, kihívó, divatorientált, határozott egyéniség, aki megjelenésében, fellépésében inkább alkalmazkodik a korszak mediatizált elvárásaihoz, mint az apparátus korábbi szokásaihoz. Az oroszországi változásokhoz azonban ez is hozzátartozik, sőt, a lapok azt is tudni vélték, hogy feltehetőleg Putyin újranősülési tervével magyarázható az, hogy az orosz média miért kommentálta „semlegesen” Nicolas Sarkozy viharos válását, majd miért mutatta be rokonszenvvel a francia elnök új feleségét.

Dumáig jutott

Alina Kabajeva Üzbegisztánban született egy profi labdarúgó és egy kosárlabdázó lányaként. Négyéves korától foglalkozik ritmikus sportgimnasztikával, s 15 évesen nyerte első Európa-bajnokságát. Egy olimpiai bronz (Sydney 2000), egy olimpiai aranyérem (Athén 2004), két világbajnokság és öt Európa-bajnokság után 2004-ben vonult vissza egy térdsérülés miatt. 2007-ig az orosz celebek közé sorolták, hiányos öltözetben készült fotói a Playboy és más magazinok hasábjain is feltűntek. Népszerűségére jellemző, hogy több dalt is írtak róla. A modellként is foglalkoztatott Alina nem titkolt célja sokáig az volt, hogy filmsztár lehessen, 2007-től azonban inkább a politikával „kacérkodik”. Tavaly decemberben az Egységes Oroszország párt képviselőjeként nemcsak az állami dumának, de az ifjúsági ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságnak is tagja lett.

Árulkodó jelnek tekintették azt is, hogy Putyin és Kabajeva kapcsolata már régóta közismert, az elnök a 2000-es olimpia óta ismeri a sportolónőt.

A titok tehát valójában nem volt titok, csupán most vált „időszerűvé”. Hasonló kapcsolatok mindig is léteztek a politikai kulisszák mögött, de ezeket korábban nem tárgyalhatták ki a médiában. Szakértők szerint viszont a tervezett házasság valószínűleg sokat segítene Oroszország leendő miniszterelnöke új arculatának formálásában, hiszen Kabajeva nemcsak élsportolóikon, de népszerű személyiség is, s Putyin okkal gondolhatta, hogy a kapcsolat PR-értéke növelheti személyének kedvező megítélését. Az élénk nemzetközi visszhang is erre utalt. A Putyin fogadására készülő olasz sajtó a hír kiszivárogtatása után dicsérőleg írt a tervezett frigyről.
Botrányos sztori Az Olaszországba érkező Putyin azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket, s egy héttel (!) a cikk megjelenése után határozottan cáfolta a személyével kapcsolatos híreket.

Szardíniai sajtóértekezletén egy orosz újságíró kérdésére (akit felemelt ujjal játékosan meg is fenyegetett) kijelentette, hogy egy szó sem igaz a bulvárlap állításaiból. Mindez azonban nem gátolta meg a további spekulációkat, s a külföldi lapok azóta számos újabb érdekes részletet hoztak nyilvánosságra. Például, hogy az orosz titkosszolgálat ügynökei a bejelentés előtt többször felkeresték a szerkesztőséget, s a hír forrásairól érdeklődtek. Putyin sajtótájékoztatóját követően a főszerkesztőt menesztették, a lap web¬oldalát bezárták, majd a kiadó képviselője bejelentette, hogy a továbbiakban az újság sem jelenik meg. Érdekesen változott Alekszander Lebegyev, a bulvárlapot tulajdonló egykori KGB-s, milliárdos oligarcha viselkedése (ő adja ki a Novaja Gazetát is, amelynek a Putyin Oroszországáról könyvet írt, meggyilkolt Politkovszkaja is munkatársa volt), aki a botrány kipattanása után még azzal mentegetőzött, hogy szibériai, horgászattal töltött szabadsága alatt – telefon hiányában (!) – nem szerzett tudomást a megjelent cikkről. Második ijedtségében – Putyin sajtótájékoztatója után – viszont már azt közölte, hogy lapja megjelenését pénzügyi nehézségek (!) miatt felfüggeszti. A botrányt azonban már nem lehetett elsimítani azzal, hogy hírlapi kacsának minősítették a sztorit, amit részeg újságírók találtak ki helykitöltés céljából. Mivel a Kreml továbbra sem adott ki hivatalos nyilatkozatot, a külföldi lapokban egyrészt megszellőztették, hogy „Putyin cicáiról” már régóta cikkezik a sajtó, és az elnököt korábban nemcsak Kabajevával hozták szóba, akivel az idén már nyilvános helyeken (pl. éttermekben) is mutatkozott a férjjelölt, másrészt megjelentek az első politikai vonatkozású összeesküvés-elméletek is. Volt, aki azt feltételezte, hogy „A család évét” meghirdető Putyint akarták ily módon lejáratni az ellenfelei, mások szerint
viszont a moszkvai polgármesterrel, Luzskovval is éles ellentétben álló „ellenzéki” Lebegyevet akarták „kinyírni” a „biztos forrásokból” érkező dezinformációkkal. A bulvárlap ezekre alapozva törte meg a tabut (s munkatársai ezért álltak ki mindvégig a sztori mellett), hiszen Moszkvában köztudomású, hogy Putyin egy ideje „nyugati” módszerekkel igyekszik fényezni magát és rendszerét (tavaly nyáron például félmeztelenül fotóztatta magát lovaglás és horgászat közben). S ahogy Abramovics és más Putyin-szimpatizáns oligarchák is sorra lecserélgették „öregecske” feleségüket, az utóbbi időben „Putyin cár” is dekoratív fiatal nőkkel mutatkozott, miközben felesége a protokolleseményeken sem jelent meg. Szakértők szerint tette ezt azért is, mert tudja, hogy hiába népszerű az oroszok körében, politikájának „eladásához” a jövőben – akár esküvővel, akár anélkül – neki is szüksége lesz egy új marketingpolitikára.

Tudta-e?

Az új orosz parlamentben több fiatal női képviselő is ül: Natalia Karpova bokszoló, Szvetlana Korkina tornász, Szvetlana Zsurova pedig gyorskorcsolyázó volt, később pedig modellként a férfimagazinok hasábjain is megjelentek. A vokrugnovosti.ru értesülései szerint Putyin személyes döntése volt, hogy az említett „Playboy-lányok” az orosz parlament tagjai legyenek.

Átszabott elit

Erre utal az is, hogy Putyin mellett az új orosz elnököt, Dmitrij Medvegyevet és feleségét, Szvetlanát is igyekeznek a kor követelményeinek megfelelően „megcsinálni” a tanácsadók.
Nem véletlen, hogy a 42 éves Dmitrij Medvegyev rendszeresen lezseren (garbóban, sötét bőrdzsekiben) jelenik meg a nyilvánosság előtt. Róla ma már az is köztudott, hogy nagy rockrajongó, s a Gazprom 15. születésnapján az ő kezdeményezésére lépett fel a Kremlben a Deep Purple és Tina Turner, megválasztása után pedig Putyinnal együtt egy rockkoncertre sétált át a Kremlből a Vörös térre. Felesége szintén azon új női közszereplők közé tartozik, aki szakít az orosz politika tradicionális világával.

Marina Baskakova szociológus szerint a választói igényekhez alkalmazkodva az orosz politikai elit egyre több tagját igyekeznek hasonlóképpen „modernizálni”, de a szakértő is tisztában van azzal, hogy a feltűnést keltő viselkedés vagy a merész öltözködés, amely sikert arat Nyugaton, a konzervatív orosz közízlésben még komoly ellenérzéseket válthat ki.
Ugyanez vonatkozik a média bulvárosodására is. A Moszkovszkij Korreszpongyent esete egyértelmű üzenetet tolmácsol. Oroszországban továbbra is jól körvonalazhatók a sajtószabadság határai, hiszen a Kreml jóváhagyása nélkül a média nem foglalkozhat a politikusok magánéletével. Aki ezt megszegi, annak számolnia kell a következményekkel. Kabajeva és a többi dekoratív közszereplő sztárolása ugyanakkor arra utalhat, hogy a jövőben Oroszországban is követik a francia vagy az amerikai példákat. A nők kilépnek az oldalkocsi szerepkörből, de a férfiak (férjek) elől nem lophatják el a show-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik