Üzleti tippek

Az OMV továbbra is bekebelezné a Molt

Az OMV vezérigazgatója annak ellenére sem adja fel a Mol bekebelezésére irányuló tervét, hogy a magyar cég budapesti közgyűlése fölöttébb kedvezőtlen döntéseket hozott az osztrák konszern szempontjából.

Wolfgang Ruttenstorfer a schwechati olajfinomító üzembe helyezésének ötvenedik évfordulóján közölte, hogy tántorítatlanul kitart a Mol átvételére irányuló szándéka mellett. „Mindig is azt hangoztattuk, hogy a folyamat két-három évig is eltarthat – hangsúlyozta. Elmondása szerint nem lepte meg a közgyűlés kimenetele, mivel az történt, amit vártak, nevezetesen a Mol igazgatósága „saját pozíciója megszilárdítására használta fel a vállalat vagyonát.

Szerinte az OMV és a Mol egyesüléséről Brüsszelben fogják kimondani a döntő szót. Arra a vizsgálatra célzott, amelyet az OMV kezdeményezett az Európai Bizottság versenyjogi hivatalánál az esetleges fúzió ügyében. A vezérigazgató a közelmúltban úgy vélekedett, hogy a második fázisú, részletes vizsgálat bizonyosan feltételekhez köti majd az egyesülést, de azok nem fogják csorbítani az ügylet gazdasági vonzerejét.

„Schwechat az OMV-é marad!” – szögezte le azzal a Mol részéről többször is kifejtett érveléssel kapcsolatban, hogy az uniós bizottság valószínűleg a finomítókapacitás lefaragását fogja feltételül szabni az egyesülés engedélyezéséhez. Ebben az esetben a kevésbé hatékony schwechati létesítménytől kell majd megszabadulni. Sőt, azt is kijelentette, hogy cégének nem áll szándékában eladni a Molban szerzett, 20,26 százalékos részesedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik