Üzleti tippek

Csődeljárás alá kerülhet a Gardénia

A Gardénia Nyrt. igazgatósága csődeljárás keretében rendezné a cég gazdasági-pénzügyi helyzetét - derül ki a tőzsde honlapján szerdán közzétett tájékoztatóból.

A csődeljárás vagy felszámolási eljárás indítására vonatkozó igazgatósági javaslatot a május 26-ra összehívott közgyűlésen vitatják meg. Az igazgatóság a közgyűlésen javaslatot tesz a társaság vagyonának – eszközök, vagyonértékű jogok, márkajog – értékesítésére is. A bejelentés miatt a tőzsde “B” kategóriájában jegyzett Gardénia részvényeinek kereskedését szerdán 13 óráig felfüggesztette a tőzsde.

A Gardénia március elején közölte, hogy veszteség következtében a társaság saját tőkéje a jegyzet tőke kétharmada alá csökkent, ezért a társaság csökkenti a jegyzett tőkéjét. Az április 28-án tartandó éves rendes közgyűlésen a tulajdonosok erről is döntenek, a 2007. évi gazdálkodást lezáró szokásos napirendi pontok mellett. A javaslat szerint a részvények névértéke 100 forintról 10 forintra, a jegyzett tőke 240 millió forintról 24 millió forintra csökken.

A Gardénia már tavaly is csökkentette jegyzett tőkéjét, aminek oka szintén a veszteségrendezés volt. Akkor a névérték 500 forintról 100 forintra, a jegyzett tőke 1,2 milliárd forintról 240 millió forintra csökkent. A társaság saját tőkéje 2007. december 31-én 94 millió forint volt, míg egy évvel korábban 245 millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik