Üzleti tippek

A Mol meghódítaná Ausztriát

A Mol hetven töltőállomást kíván megnyitni Ausztriában az év végéig, 2010-ig pedig legalább százat - közölte a Profil osztrák hírmagazin a magyar cég vezetőségére hivatkozva. Hernádi Zsolt egy lapnak adott interjújában úgy vélte, inkább a Molnak kellene felvásárolnia az OMV-t.

A Mol április elején jelentette be, hogy átadták az első Mol márkájú üzemanyagtöltő állomást az alpesi országban, méghozzá Leobenben, Stájerország tartomány második legnagyobb városában. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az osztrák folyóirat hétfői számában megjelenő, de a hét végén már előzetesen ismertetett interjúban azt mondta, hogy olyan kínálatot szeretnének nyújtani, amely elnyeri a vásárlók tetszését.

A magyar cégben 20,26 százalékos tulajdonrésszel bíró OMV osztrák gáz- és olajipari konszernnek a Mol felvásárlására irányuló szándékáról kifejtette: ha egyáltalán, akkor inkább a Molnak kellene az OMV-t átvennie, nem pedig fordítva. Elvégre ez mindig úgy történik, hogy a hatékonyabb cég veszi át a kevésbé hatékonyt – idézte a Profil a magyar cégvezetőt.

A magazin szerint Hernádit bosszantja, hogy az OMV előállt a Mol tulajdonosi többségének megszerzésére vonatkozó ajánlatával, hiszen Wolfgang Ruttenstorfer OMV-vezérigazgatónak tudnia kellett, hogy miként fog reagálni erre a Mol-menedzsment. Pontosan ismeri a Mol filozófiáját és értékéit – húzta alá a magyar vállalatvezető Ruttenstorferre célozva, aki – szavai szerint – “emberileg természetesen csalódást” okozott neki.

Hernádi visszautasította a sajátrészvény-felvásárlásokkal kapcsolatos bírálatot, leszögezve, hogy a Mol tartja magát a magyar részvénytörvényhez. Nincs semmiféle szavazási megállapodás – közölte arra az OMV által felvetett vádra utalva, hogy a saját részvények egy részét olyan “baráti” cégeknél helyezték el, amelyek a Mollal együtt fognak szavazni a részvényesek közgyűlésén. Aláhúzta azt is, hogy a visszavásárlások nem az OMV átvételi kísérletével szembeni védekezést szolgálták. “Van nekem egyéb dolgom is, semhogy szüntelenül az OMV-val törődjek” – fakadt ki.

A magyar részvénypiaci rendelkezésekkel indokolta azt, hogy az OMV javaslatai közül több nem került fel a Mol jövő heti közgyűlésének napirendjére. Az OMV-nak az a célja, hogy kavarjon – állította.

A Kaszpi-tengeri és közel-keleti lelőhelyekről tervek szerint 2013-tól Európába gázt szállító Nabucco-vezetéket illetően nagyobb aktivitást sürgetett mind az európai politikának, mind a projekt megvalósítására létrejött nemzetközi konzorcium vezetőségének részéről. (A konzorciumnak tagja az OMV és a Mol is.) Egyidejűleg illúziónak nevezte, hogy a “Nabucco teljesen függetleníteni tud bennünket Oroszországtól”. Továbbra is szükségünk van az oroszokra, méghozzá partnerként, nem pedig ellenségként – szögezte le Hernádi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik