Üzleti tippek

Cukormáz – portré Futó Péterről

Elméleti matematikusból lett édesipari, majd ingatlanos nagyvállalkozó Futó Péter, a Futureal Holding tulajdonosa, a gyáriparos-szövetség új elnöke – olvasható a Figyelő csütörtökön utcára kerülő számában.

Moszkvics 407: Futó Péter, aki 30 milliárd forintosra becsült vagyonával Magyarország egyik leggazdagabb embere, nem kis részben a szovjet Vörös Csillag autógyár eme négykerekű dicsőségének köszönheti első millióit. A hetvenes években, egyetemi hallgató korában ugyanis egy ilyen autóval szállította ki a cukorkát kisiparos apja szuterénben berendezett műhelyéből a boltokba – olvasható a Figyelőben.

Édesipari múlt

Vállalattá a rendszerváltással alakult a cukorka-manufaktúra, amikor az elméleti matematikusként kandidátusi fokozattal is rendelkező Futó Péter 27 millió forinttal megalapította a Fundy Kft.-t.

A semmiből kinőtt friss magyar „nemzeti” márkák a globális konkurensek megérkezése előtt valósággal taroltak. Tíz év alatt a Fundy kétszázszorosára növelte a forgalmát. Modern, igazi gyárakat épített zöldmezős beruházással, öt országban volt képviselete, és a hazaiak mellett új üzemet indított Romániában. A többmilliárdos forgalmúvá nőtt céget azonban továbbra is „kisipari” módszerekkel, kézi vezérléssel irányította a cégvezetői ismereteket tapasztalati úton szerző Futó Péter.

A valószínűségszámítást, az optimalizálást a piaci előrejelzéssel ügyesen kombináló cégvezető vészjósló sötét felhőket is felfedezett a vállalkozás és az egész hazai élelmiszeripar felett. Az ezredforduló előtti évekre megérkeztek külföldről a felvásárlási árakat diktáló nagy kereskedelmi láncok. Felgyorsult a privatizáció az iparban is, és a globális márkákat gyártó multik vették át a hatalmat a magyar piacon.

A Fundynak hosszabb távon esélye sem volt a Nestlé vagy a Kraft Foods tőkeerejével szemben; ezt Futó Péter időben felismerte, és engedett a holland Van Melle N.V. csábításának, amely 1999-ben megvette a cégét.

Jött az ingatlanbiznisz

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) most megválasztott elnöke a cégéért kapott pénzt az ingatlanbizniszbe fektette – derül ki a Figyelő cikkéből.

Gábor fia, aki szintén matematikusként végzett, ezután az Egyesült Államokban már kifejezetten ingatlanszakon szerzett másoddiplomát a Harvardon hazatérve bekapcsolódott a Futó-féle ingatlanos társaság, a Futureal irányításába.

A Futó-birodalmat három részvénytársaság – a Futureal Development, a Futureal Holding és a Cordia – köré szervezve összesen mintegy 70 vállalat (főleg projektcég) alkotja. A Corvin sétányon jelenleg egyszerre több mint 240 ezer négyzetmétert építenek be.

Homályos program

Futó Péter MGYOSZ-elnökké választása utón a tagságnak demokráciát ígér. Elnöki programja azonban nem valami konkrét. „Megpróbálom olyan szervezetté alakítani az MGYOSZ-t, amely hozzájárul ahhoz, hogy javuljon a magyarországi vállalatok versenyképessége” – közölte.

A Figyelőnek adott interjújában a szövetség élén Széles Gábort váltó üzletember azt mondta: a szövetség mentes lesz a napi politikától, és most a legfontosabbnak azt tartja, hogy a kormányválságnak, a krízisnek mielőbb vége legyen.

(A Figyelő csütörtöki számában olvasható portréból az is kiderül, miért az ingatlanbizniszbe fektette édesipari cégéért kapott pénzét; hány offshore céggel tartják kapcsolatot vállalatai; miért vásárolta vissza majd adta ismét el édesipari cégét, és mit csinált az ÉFOSZ vezetőjeként.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik