Üzleti tippek

Felmentették a BKV vezérigazgatóját

A Fővárosi Közgyűlés visszavonta Antal Attila BKV-vezérigazgatói megbízatását, és visszahívta őt a cég igazgatóságából. A döntés Antall Attila saját kezdeményezésére, április 15-i hatállyal született meg.

A testület elé egyórás várakozási idő után került a vezérigazgató felmentési kérelme, amit a teremben lévő három ellenzéki képviselő is megszavazott. A döntéshozatal előtt egy-egy fideszes és KDNP-s képviselő is távozott a teremből. A bizottság felkérte a főpolgármestert, hogy terjessze a testület elé a vezérigazgatói poszt pályázati kiírását, s tegyen javaslatot arra, hogy az új vezető nyáron várható kinevezéséig miként töltsék be a megüresedett igazgatósági helyet.

A vezérigazgató felmentési kérelmét a jelen lévő három ellenzéki képviselő is megszavazta. A döntéshozatal előtt 1-1 fideszes és KDNP-s képviselő is eltávozott a teremből. A bizottság felkérte a főpolgármestert, hogy terjessze a testület elé pályázat kiírását a vezérigazgatói posztra, illetve, hogy tegyen javaslatot arra: az új vezető nyáron várható kinevezéséig miként töltsék be a megüresedett igazgatósági helyet.

Somlyódy Csaba (MSZP) bizottsági elnök a zárt ülésen hozott határozat ismertetésekor elmondta, hogy Antal Attila távozásáig csak a havi 1,5 millió forintos munkabérére, illetve, mivel hónapok óta betegállományban van, táppénzére jogosult. Egyéb juttatást, például végkielégítést nem kap. Ezt a megoldást kezdeményezte egyébként a vezérigazgató is a gazdasági bizottság elnökéhez múlt pénteken írt, immáron harmadik felmondó levelében.

Korábban március 9-én és 25-én kezdeményezte közös megegyezéses távozását a vezérigazgató, ami csak most valósult meg. A tavalyi év munkája alapján részére megszavazott 12 millió forintos prémiumát már felvette a cégvezető – jegyezte meg az elnök. Az MTI információi szerint a zárt ülésen főként a szocialisták szorgalmazták, hogy a pereskedések elkerüléséért hagyják jóvá Antal Attila felmentését. Az ülésen egyébként egy ideig olyan emberek is részt vettek, akiknek nem volt joguk erre, például a Fővárosi Ingatlankezelő Műszaki Vállalkozói Zrt. vezérigazgatóját is csak a sajtó jelzésére küldték ki a teremből.

Antal Attilát 2006 decemberében kormánypárti és részben ellenzéki szavazatokkal választotta meg a Fővárosi Közgyűlés, Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes személyes javaslatára, pályázat nélkül. A közgyűlés döntése szerint a vezérigazgató megbízatása 2007. januárjától 2011. május 31-ig szólt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik