Üzleti tippek

A Mol is kutatja a makói gázt

Fantáziát lát a makói óriás gázmező feltárásában a Mol, első körben az amerikai ExxonMobillal közösen 12 milliárd forintot fordítanak újabb kutatásra. Ha teljesülnek a várakozások, akár 1500 milliárd köbméter gáz kitermelése kezdődhet meg.

Az elmúlt év során készített közös műszaki tanulmány biztató eredményei alapján a Mol és az ExxonMobil leányvállalata, az ExxonMobil Kutatás és Termelés Magyarország Kft. (ExxonMobil) 2008. április 11-én megállapodást írt alá, egy közös kutatási program indításáról a Mol Makói árokban lévő 106. és 107. kutatási blokkjaiban – jelentette be közleményben a magyar olaj- és gázipari társaság. Az ExxonMobil finanszírozza a teljes kutatási programot, és a felek megegyeztek, hogy 50-50 százalékban részesednek a kutatási eredményekből.

A kutatási program 1560 négyzetkilométer területet foglal magába, és a tervezett kutak átlagos mélysége várhatóan 4300 méter lesz. A munkaprogram egyaránt tartalmazza a kutak lefúrását, kiképzését és megnyitását. Az ExxonMobil az első kutak lemélyítését még az idei évben elkezdi, és következő 2-3 évben a kutak tesztelését, valamint a szénhidrogénmező vizsgálatát végzi.

2008. árpilis 10-én az ExxonMobil leányvállalata, az Esso megállapodást írt alá a kanadai Falcon leányvállalatával, a TXM-mel, több szakaszra osztott kutatási programot elvégezéséről a TXM Makói árok felett húzódó bányatelkében.

Első körben 12 milliárd kutatásra

2008. április 11-én a Mol csatlakozott az ExxonMobil-Falcon megállapodáshoz az ExxonMobil részesedés 50 százalékának megszerzésével. Ennek a megállapodásnak köszönhetően a MOL jelentősen növelte pozícióját a Makói árokban. A megállapodás a TXM bányatelkének 75 százalékára, megközelítőleg 750 négyzetkilométer területre terjed ki. A Molnak és az ExxonMobilnak is 33,5 százalék részesedése van a szerződéses területen, az operátor az ExxonMobil lesz. A TXM-nek a szerződéses területben 33 százalék részesedése lesz, míg a bányatelkének szerződéses területen kívül eső részében egyedül tulajdonos marad.

A megállapodás értelmében az ExxonMobil még ebben az évben elkezdi a munkaprogram első szakaszát, amelynek során a meglévő kutakat teszteli és/vagy újakat is lemélyít. A munkaprogram első szakaszának 75 millió dolláros költségét az ExxonMobil és a Mol fele-fele arányban finanszíroza – olvasható a közleményben.

Száz évre elegendő gáz

Mint emlékezetes, 2006. vége felé derült ki, hogy Makó térségében igen jelentős gázvagyont rejt a föld mélye, az óvatosabb becslések először 600 milliárd köbméterről szóltak. Később a várható mennyiség 1500 milliárd köbméterre emelkedett, ami Magyarország jelenlegi fogyasztását tekintve 100 évre elegendő gázt jelentene.

A kockázatot az jelenti, hogy a hazai általában 2000 méteres mélységgel szemben, jóval mélyebbről kell felhozni a kitermelendő gázt. A FigyelőNetnek korábban azt nyilatkozta a TXM képviselője, hogy 6 ezer métert meghaladó fúrást is végeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik