Üzleti tippek

Lealkudták az internetadót a mobilszolgáltatók

Számos szervezet tilatkozik, mert a bevételeiket dinamikusan növelő internetszolgáltatókkal 0,8 százalékos kulturális járulékot fizettetnének. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerint lefolytatták az egyeztetéseket azokkal a szervezetekkel, amelyek reagáltak megkeresésükre.

Az oktatási és kulturális miniszter által benyújtott törvényjavaslat szerint az internetszolgáltatóknak 0,8 százalék kulturális járulékot kell majd fizetniük a szolgáltatásaik után.

Eddig tiltakoztak:

  • Informatikai Vállalkozások Szövetsége
  • Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete
  • Magyar Kábelkommunikációs Szövetség
  • Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség
  • Hírközlési Érdekegyeztető Tanács
  • Magyar Újságírók- és Készítők Európai Szövetség

Aggódnak az információs társadalomért

A tiltakozó szervezetek által „internetadónak” elkeresztelt kulturális járulék (amelyet többek között a könyvek, újságok s más kulturális termékek után jelenleg is fizetni kell) visszavetné az információs társadalom fejlődését, gátolná a digitális írástudatlanság felszámolását – vélik a tiltakozók. A szervezetek azt is nehezményezik, hogy a minisztérium nem egyeztetett velük.

Bár a törvényjavaslat korábban ötpárti egyetértéssel ment át a bizottsági vitákon, a különböző szervezetek tiltakozásával egy időben a Fidesz módosító javaslatot adott be, amely az internet-hozzáférési szolgáltatás kivételét ajánlja a járulékköteles körből.

Dinamikusan növekvő bevételek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel 2007 negyedik negyedévben meghaladta a 29,9 milliárd forintot, ami 31 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A szolgáltatók nettó összbevétele 2006-ban meghaladta a 85 milliárd forintot, 2007-ben már több mint 111 milliárd forint volt. A piac egyébként erősen koncentrált, 22 cég tudhatja magáénak az előfizetések kilencven százalékát.

A járulék bevezetése tehát összesen mintegy 900 milliós többletköltséget okozna a szolgáltatóknak. Egy 4990 forintos internet-hozzáférésre levetítve havi 40 forintos pluszköltséget jelent.

A tartalomszolgáltatók ötlete volt?

Az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól kapott információk szerint történtek egyeztetések a szakmai szervezetekkel.

Ők azt állítják, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) kifejezetten azt kérte, hogy az eredetileg javasolt tartalomszolgáltatókat ne terhelje a járulék, mivel a bevétel nem ott képződik, hanem a hírközlés-szolgáltatóknál. (Ezzel azonban a tartalomszolgáltatók egy másik képviselete, a MATISZ nem ért egyet – tudtuk meg a szervezet ügyvezető elnökétől.)

Ennek nyomán került az „internet-hozzáférés, -ellátás szolgáltatása” tevékenység a tervezetbe.

Jól alkudtak a mobilcégek

A minisztérium lefolytatta az egyeztetéseket a mobilszolgáltatókkal is, amelyek vélhetően azért nem tiltakoznak a tervezett intézkedések ellen, mert az MMS, WAP alkalmazások járulékkötelezettsége már kompromisszum eredménye. Az eredeti tervezetben a mobilszolgáltatók által számlázott telefonbeszélgetések is járulékkötelesek lettek volna, s a járulék kulcsa is magasabb lett volna 0,8 százaléknál.

A törvénymódosítás egyébként a faipari vállalkozásokat is sújtja, ugyanis az ülőbútorok is járulékkötelesek lesznek. A minisztérium szerint a törvénytervezet véleményezésére a faipari érdekképviseleteket is megkérték, illetve a jelenleg tiltakozó informatikai vállalkozói érdekképviseleteket is – minthogy ez törvényi kötelezettség is – azonban ők nem reagáltak a megkeresésre.

A minisztérium érvelése szerint az interneten és a mobiltelefonokon történő zenehallgatás, a zenének, valamint a képeknek, videóknak a letöltése és egyre szélesebb elterjedése kiszorítja a korábbi csatornák használatát. A kulturális járulékfizetői körbe tartoztak eddig is olyan szolgáltatások, mint a film, videó, DVD-lemezek terjesztése, az országos és regionális rádió-, televízióműsor-szolgáltatás. A technológiai semlegesség elve megköveteli, hogy az azonos, vagy közel azonos szolgáltatások egyenlő módon kerüljenek be a fizetési körbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik