Üzleti tippek

Hat Pulitzer-díjat nyert a The Washington Post

A liberális hangvételű napilap győzött a legfontosabb, a közszolgálati tevékenység kategóriában azokkal a cikkeivel, amelyek azt mutatták be, hogy milyen alacsony színvonalú kezelést kaptak a sebesült háborús veteránok a washingtoni Walter Reed katonai kórházban.

Az amerikai újságírás legrangosabb elismeréseit hétfőn osztották ki New Yorkban. Az 1917 óta odaítélt sajtódíjat ugyancsak a The Washington Post nyerte el a különleges helyszíni tudósítás kategóriában a Virginia Műszaki Egyetemen történt mészárlásról szóló anyagokkal.

Több kategóriában is aratott

Az újság nyert továbbá a hazai ügyekről szóló tudósítások között a Dick Cheney alelnök nagy háttérbefolyását feltérképező cikkeivel és a nemzetközi tárgyú cikkek kategóriájában azokkal a beszámolóival, amelyek azt mutatták be, hogy az Irakban működő biztonsági magáncégek az amerikai hadseregben érvényes szabályokat felrúgva tevékenykedtek.

Az újság lett az első a különleges, irodalmi színvonalú írásművek között azzal a sztorival, amely egy világhírű hegedűsről szólt, aki egy washingtoni metróállomáson játszott, hogy tesztelje az utasok reakcióit. A kommentár kategóriában a lap az ország gazdasági problémáit boncoló cikksorozata lett a legkiválóbb.

A Pulitzer-díj a világ legrangosabb újságírói kitüntetése (forrás: Wikipedia)

A Pulitzer-díj a világ legrangosabb újságírói kitüntetése (forrás: Wikipedia)

A liberális The New York Times két Pulitzerrel gazdagodott, az egyiket az oknyomozó újságírás kategóriájában nyerte el azokkal a tényfeltáró cikkekkel, amelyek a Kínából importált gyógyszerek és egyéb termékek mérgező összetevőiről szóltak. A másik elismerést a magyarázó riport kategóriában kapta az újság a DNS-vizsgálatok körüli erkölcsi kérdéseket megvilágító írásaiért. Egy oknyomozó cikksorozatért a The Chicago Tribune is hazaviheti a rangos elismerést.

Bob Dylan különdíjas lett

A különleges fotótudósítás kategóriában a Reuters fotósa nyert azzal a képével, amely egy japán fotós újságírót örökít meg, aki belehalt egy mianmari utcai zavargás során szerzett sérülésébe.

Vezércikk kategóriában idén nem osztottak ki Pulitzer-díjat.

Általános ismeretközlő irodalom kategóriában Saul Friedländer izraeli történészt tüntették ki “A megsemmisítés évei: a náci Németország és a zsidók, 1939-1945” című könyvéért. Bob Dylan amerikai énekes, dalszerző, költő különdíjban részesült, amiért mély hatást gyakorolt a popzenére és az amerikai kultúrára, főleg rendkívüli költői erejű dalszövegei révén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik