Üzleti tippek

A cégek is büntethetők lehetnek

A jövőben egyre gyakrabban történhet meg, hogy a cégvezető mellett maga a vállalkozás is a vádlottak padjára kerül, miután egyértelműbb rendelkezéseket készít a szaktárca – írta a Világgazdaság.

Napirenden szerepel a jogi személy büntetőjogi felelősségére vonatkozó törvény módosítása. Ma még a jogszabályok ellenére általában elkerülik a vállalkozásokat a szankciók.

A 2004-es fűszerpaprika ügy nyomán most folynak az első olyan perek, amelyek már nem csupán az érintett személyek, hanem a cégek büntetőjogi felelősségre vonását is célozzák – emlékeztet a Világgazdaság.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egyértelműbb rendelkezésekkel segítené elő a gazdasági társaságok, szervezetek szankcionálását. A törvénymódosítástól a szakértők azt remélik, hogy a cégvezetők büntetéséhez kötött, a vállalatot sújtó intézkedések (bírságolás, a működés felfüggesztése, a vállalkozás megszüntetése, stb.) idővel gyakorlattá válnak. A tervezet szerint a módosított törvény már szeptember elsején hatályba lépne – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik