Üzleti tippek

Milliárdos forgalmú illegális “PC-biznisz” bukott meg

Fiktív cégek nevében kereskedett és alig egy év alatt több milliárd forintot mosott tisztára az a bűnözői csoport, amelyet a vám és pénzügyőrség nyomozása leplezett le. A társaság adócsalásban is közreműködött külföldi állampolgárok neve alatt futó társaságok nevében.

Egy budapesti jogtanácsosi iroda vezetője anyagi ellenszolgáltatásért román állampolgárok nevében 3-4 fővárosi, általa fenntartott üres irodába gazdasági társaságokat alapított és jelentett be az adó megfizetésének megkerülése érdekében, illetve jelentős adótartozással rendelkező cégeket íratott a cégek nevére egy bűnözői csoport kérésére – mondta a rendőrség részéről Kanta Tünde ezredes.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) bűnügyi igazgatója hozzátette: a gyanúsítottak szlovák, német, holland, osztrák és lengyel nagykereskedőktől származó számítástechnikai termékeket és eszközöket a fiktív vállalkozások nevében szállították az országba, az áru értékét a valós tevékenységeket nem végző cégek bankszámlájára utalták, s ezek a pénzek végül az elkövetőkhöz kerültek.

A gyanúsítottak mintegy hatmilliárd forint értékben értékesítettek Magyarországon számítástechnikai termékeket, és mintegy másfél milliárd forintnyi áfát nem fizettek meg.

A vámosok egyszerre 22 helyszínen tartottak házkutatást, hat gyanúsítottat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Kanta Tünde tájékoztatása szerint eddig mintegy 10 millió forint értékben foglaltak le eszközöket, a cégek bankszámláit is zároltatták, de további gyanúsítottakra is fény derülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik