Üzleti tippek

Adómegtakarítás ajándékutalványokkal

Egyértelműbbé vált, miféle ajándékutalványok használhatók adómentes juttatásként, köszönhetően az adóhatóság honlapján megjelent állásfoglalásnak.

Az olyan ajándékutalványok, amelyek az utalványon felsorolásra kerülő többféle termékcsoporton belül felhasználhatóak (például szépségápolás, sport, vegyi áru, ruházat, bútor, háztartás, elektronika, élelmiszer) is adhatók adómentes juttatásként – tette világossá az adóhatóság honlapján megjelent pénzügyminisztériumi állásfoglalás.

Megállapítható kell hogy legyen azonban az utalvány felhasználhatóságának köre, akár egy, akár több termékcsoport nevesítésével, és az utalványt kizárólag ezen termék-, illetve szolgáltatáscsoportokon belül lehet elkölteni.

Adószakértők korábban figyelmeztettek: egy ellenőrzés során nem tekinti majd az adóhatóság utalványoknak azokat a készpénz-helyettesítőket, amelyek gyakorlatilag bármire beválthatók. Az állásfoglalás egyértelműbbé tette a jogi helyzetet.

Adó- és járulékmentesen évente három alkalommal lehet 6550 Ft értékben (összesen 19 650 Ft személyenként) ajándékutalványt adni. Az adómentes összeg a dolgozók közeli hozzátartozóinak is adható, ha a munkavállalóval közös háztartásban élnek. Az adómentes juttatási határ éves, 400 ezer forintos összegébe a családtagoknak adott ajándékutalványok is beleszámítanak. Az ajándékozásnak eseményhez kell kapcsolódnia, s nem lehet teljesítményhez kötött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik