Üzleti tippek

Nagy adózók: rendkívüli adatszolgáltatás az APEH-nek

Az APEH elnöke soron kívüli adatszolgáltatást rendelt el a tízezer legnagyobb adózónál a márciusra és az első negyedévre vonatkozó - április 20-án esedékes - általános forgalmi adó (áfa) kötelezettségről - derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból. Az adatszolgáltatást elektronikus úton, április 1-jéig kell teljesíteniük az érintetteknek.

A soron kívüli adatszolgáltatást az áfa 2008. január 1-jével hatályba lépett újraszabályozásához kapcsolódóan rendelték el, s kizárólag az adózók esedékes áfa-kötelezettségére és az azokat befolyásoló gazdasági eseményekre vonatkozik.

Az ügyfelek az adatszolgáltatást a 2008. április 1-jéig rendelkezésükre álló információk alapján teljesítik, amit az APEH a kapott adatok feldolgozása során szem előtt tart; az adóhatóság nem él semmilyen szankcióval, amennyiben az adózó április 20-án esedékes áfa bevallásában az adatszolgáltatás során jelzettől eltérő kötelezettség jelenik meg – közölte az APEH.

Az érintett adózók a határidőt megelőzően két alkalommal elektronikus úton értesítést kapnak. Az adatszolgáltatáshoz szükséges program és a kitöltési útmutató megtalálható az APEH internetes honlapján.

Az APEH vezetője a jogszabály adta lehetőséggel 2005. január 1-jei hatálybalépése óta eddig két alkalommal élt, a soron kívüli adatszolgáltatások az általános forgalmi adó és a társasági adó évközi pénzforgalmi folyamatainak elemzését szolgálták

Ajánlott videó

Olvasói sztorik