Üzleti tippek

Széles megvédte Bayer Zsoltot

Nyílt válasz címmel közölt írást Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonosa, amelyben megvédte Bayer Zsoltot, a lap főmunkatársát. A nagyvállalkozó szerint zsidózó publicisztikája oka feledésbe merült, bár a szerző időnként félreérthetően fogalmazott. Közben a Mazsihisz megköszönte Dávid Ibolya nyílt levelét az ügyben.

Alább szó szerint közöljük Széles Gábor „Nyílt válasz” című írását.

“A Magyar Hírlap március 19-i számában publicisztika jelent meg Bayer Zsolt tollából. Az írás botrányt keltett, amely botrány az ismert forgatókönyv szerint, mesterségesen “növekszik”. S miközben a botrány mesterségesen növekszik, már senki sem beszél arról, mi volt az ok. Az ok pedig fontos, mert anélkül nincsen okozat.

Az ok Ungváry Rudolf Népszabadságban közölt cikke, illetve a Friderikusz Sándorral folytatott televíziós beszélgetése volt.

Ungváry Rudolf ezekben a megnyilatkozásaiban nem kevesebbet állított, mint hogy a Fidesz eljövendő választási győzelme esetén Magyarországra visszatér a diktatúra, illetve azt, hogy Magyarországon több mint hárommillió nyilas házmester él, akiknek elődei még a Dunába lőtték a zsidókat.

Ezekből a mondatokból – vagy a hasonlókból – soha sem kerekedik botrány ebben az országban. Sajnos. Ahogy nem kerekedett botrány Landeszmann rabbi emlékezetes kijelentéséből sem, és a “liberális” értelmiség egyetlen magyarellenes, magyarságot gyalázó megnyilvánulásából sem.

Bayer Zsolttal lehet egyetérteni és nem egyetérteni. Lehet vele vitatkozni. Sőt, megengedem, még azt is ki lehet mondani, hogy Bayer Zsolt szóban forgó írásában túl erősen, netán félreérthetően – akár sértőn is – fogalmazott.

De boszorkányüldözést és hajtóvadászatot nem lehet folytatni egyetlen szerző ellen sem.

A Magyar Hírlap kezdetektől fogva komolyan veszi, amit publicisztikai rovatának mottójában hirdet: “A hír szent, a vélemény szabad”. Tessék tehát vitatkozni!

A vitából lehet valami, ami előremozdítja ezt az országot, ami segít tisztázni az álláspontokat, ami feloldja a magyar szellemi életben tapasztalható végletes megosztottságot.

A hajtóvadászat semmiféle jó célhoz nem vezet el.

Miközben le szeretném szögezni, hogy semmiféle szélsőséget, antiszemitizmust, zsidóellenességet, megbélyegzőnek szánt fasisztázást, nyilasozást nem tekinthetünk sem megmagyarázhatónak, sem elfogadhatónak – ez személyes véleményem, és biztos vagyok benne, hogy ez a Magyar Hírlap szerkesztőségi kollektívájáé is.

A Nyílt válasszal pedig részemről lezártnak tekintem az ügyet

Széles Gábor”

Széles Gábor lezárta a vitát (fotó: MTI)

Széles Gábor lezárta a vitát (fotó: MTI)

Szintén az ügy csütörtöki fejleménye, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az egész magyarországi zsidóság nevében köszönetét fejezi ki Dávid Ibolyának, az MDF elnökének, aki nyílt levélben ítélte el Bayer Zsolt Magyar Hírlapban megjelent írását.

Mint arról lapunk is beszámolt, Bayer Zsolt publicisztikájában a következő bekezdés szerepelt: “1967-ben a pesti zsidó újságírók még Izraelt gyalázták. Ugyanezek a pesti zsidó újságírók ma az arabokat gyalázzák. Meg a Fideszt. Meg bennünket. Mert jobban gyűlölnek bennünket, mint mi őket. Ők a mi indok-zsidóink – értsd: a puszta létezésük indokolja az antiszemitizmust…”. A kijelentés nyomán mintegy száz értelmiségi nyílt levélben kérdezte meg Széles Gábort arról, hogy vajon meddig zsidózhat a Magyar Hírlap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik