Üzleti tippek

Digitális tévét kapunk karácsonyra

Kiírta az NHH a digitális műsorszórásra szóló pályázatot. Az MTV már nyárra szeretné, de a hivatal szerint karácsonyra lesz kész az első hálózat.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke azt reméli, hogy a tendernek már nyáron lesz eredménye. A pályázat nyertese 12 évre kapja meg az első úgynevezett digitális multiplex üzemeltetési jogát. Ő döntheti majd el, hogy milyen tömörítési technikát alkalmaz, illetve hogy a törvényben megszabottakon kívül mely tévéadókat továbbítja, és hogy azokat ingyen, vagy előfizetési díjért lehet-e majd fogni. Sőt, a nyertes(ek) a DVB-T (televíziós) és a DAB (rádiós) multiplexen túl még mobiltévés (DVB-H) rendszerű sugárzást is indíthat(nak).

Kizárták a nagyokat

A résztvevők közül kizárták a jelenleg magyarországi műsorszolgáltatással foglalkozó cégeket, így például a UPC-t és a T-Kábelt, és azokat is, akik több mint 300 ezer ember számára végeznek műsorterjesztést. Vagyis a nagy tévétársaságok és a kábelszolgáltatók sem indulhatnak.

A pályázók megválaszthatják a pályázati díj mértékét is: vagy legalább 300 millió forintot és éves árbevételük 3 százalékát kell megfizetniük. A rádiós multiplex esetében 50 millió vagy 0,5 százalék a díj.

A tömörítési szabványt ugyan szabadon megválaszthatja a nyertes, de a pályázat értékelésekor előnynek számít, ha MPEG-4 eljárást alkalmaz.

A parlamenti pártok sajátos döntése értelmében a hírTV és az ATV már
biztosan digitálissá válik. A kereskedelmi tévék szabadon dönthetnek
arról, hogy élni kívánnak-e a digitális sugárzás lehetőségével, de ez
egyelőre nem valószínű.

Olimpiát már a plazmatévén

A FigyelőNet információi szerint a Magyar Televízió már az olimpiát is digitálisan sugározná, de az ORTT eddig még nem tudott arról döntetni, hogy engedélyezi-e az analóg adás idei leállítását. A közszolgálati médiumnál a technikai lehetőség már adott, csak a terjesztés megoldatlan egyelőre. A tévétulajdonosok között pedig körülbelül 7 százalék azok aránya, akik digitális vételre alkalmas plazma- vagy LCD készülékkel rendelkeznek.

Pataki Dániel szerint azonban a szerződéskötésre legkésőbb augusztus végén kerül sor, így számításai szerint karácsonyra már mindenki számára elérhető lesz 8-10 digitális adás. Rozgonyi Krisztina, az NHH alelnöke szerint az első 3 multiplex esetében azonban adott a lehetőség, hogy a szerződés aláírásának pillanatában már sugározzon a nyertes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik