Üzleti tippek

Milliárdosok a médiabizniszben

Nem politikai, hanem kizárólag üzleti befektetésként kezeli a Közép-Európai Média elnevezésű cégcsoportot a két tulajdonos, Nobilis Kristóf és Spéder Zoltán. A legutóbb az Inforádióval bővült és többek között az Indexet is a soraiban tudó médiabirodalomnál változások várhatók, szigorúbb lesz például a költségkontroll - írja legfrissebb számában a Figyelő.

Alighogy közzétették a hírt, miszerint a Nobilis Kristóf és Spéder Zoltán birtokolta Közép-Európai Média és Kiadói Szolgáltató (KEMK) Zrt. megvásárolta az InfoRádió Kft.-t – vagyis az utóbbi által üzemeltetett budapesti hírrádiót és a hozzá tartozó internetes portált –, a KEMK operatív vezetője, Vaszily Miklós múlt szerdán rögvest találkozott a szerkesztőséggel, és elbeszélgetett a munkatársakkal. A jelek szerint az új birtokosok nem akartak késlekedni új szerzeményük szemrevételezésével – olvasható a Figyelő legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő számában.

Lassan illesztik be

A Figyelő információi szerint a médiacsoport új szerzeménye szolidan ugyan, de nyereséges: az InfoRádió forgalma az elmúlt években rendre 600–700 millió forint körül alakult, méghozzá úgy, hogy valamelyest évről évre nőni tudott, és a cég általában minimális nyereséget mutatott ki.

A további tervek, a csoportszinergiák átgondolása hosszabb időt igényel, azaz „maholnap nem változik semmi” – mondta a lapnak Vaszily Miklós, a KEMK operatív vezérigazgató-helyettese.

Az InfoRádióval amúgy már hónapok óta hírbe hozott KEMK tulajdonosai – Vaszily elmondása szerint – szeretik ezt a csatornát, amelyet saját szegmensében meghatározónak tartanak, és imponál nekik a netes megjelenés fejlődése is.

Csendes társak

Nobilis Kristóf 2001-ben 100 millió forintos tőkével alapította – akkor még Sydinvest néven – a KEMK-t. A számottevő internetes portálokat (Index.hu, Portfolio.hu, Bookline.hu) bekebelező cégbirodalom munkatársai között makacsul tartotta magát a vélekedés, miszerint a vállalatban csendestárs Spéder Zoltán, az OTP egykori alelnöke is.

E feltételezés szerint a médiacsoport felépítése valójában nem Nobilis, hanem a strukturáltabban gondolkodó Spéder ötlete volt, aki már készült az OTP utáni időkre. Forrásaink szerint Spéder az Indexet, majd később a Napi Gazdaságot és a Bookline-t érintő tranzakciók idején is aktívan „beszélgetett” az említett cégekről, azok jövőbeli terveiről – azzal, hogy ezt „barátja, Nobilis Kristóf érdekében” teszi.

Spéder Zoltán nyilvánosan csak 2007 novemberében jelent meg kisebbségi tulajdonosként a holdingban, amikor a KEMK alaptőkéjét 100 millióról 1 milliárd forintra emelték; ezen belül 90 százalék Nobilis részesedése, s a fennmaradó 10 százalék meg a cég elnöki posztja Spéderé.

Az üzlet vezérli őket

A két vállalkozó teljesen eltérő mentalitású és habitusú, ám sok mindenben mégis hasonlítanak. Először is mindketten nagy pénzügyi szervezetben szocializálódtak és alapozták meg vagyonukat, de már abban az időszakban megkezdték későbbi magánbefektetői pályájuk alapjainak lerakását is. Sokgyermekesek, akik szeretnek értékekben, „normálisabb” társadalomban gondolkodni. Politikai nézeteik is hasonlóak: az őket ismerők a mérsékelt jobboldalhoz sorolják őket – olvasható a Figyelőben.

A sajtó a többé-kevésbé nyilvánvaló politikai kötődés miatt olykor a befolyásgyakorlás vágyával indokolta a két üzletember médiabirodalmának bővülését, ám forrásaink szerint ez nem igaz: a tulajdonosok kifejezetten üzleti szempontokat követnek.

Illik?

Nobilis 2004–2005 fordulóján szerezte meg az Indexet, és a KEMK vezetői, illetve az Index munkatársai szerint tulajdonosként semmilyen tartalmi befolyást nem gyakorolt a szerkesztőségre. Hazai viszonylatban nagy autonómiát élvezünk – állították még egy hónapja is az Index munkatársai.

A legutóbbi időkben azonban olyan híreket is hallani a szerkesztőségből, hogy Spéder színrelépése óta a Csányi Sándorral és barátaival kapcsolatos kérdéseket „illik visszafogottan kezelni”. Ilyen volt az OTP-vezér elleni zsarolási ügy, de a hírek szerint védettséget élveznek Csányi fontosabb üzlettársai is. Igaz, az effajta kérések nem közvetlenül a tulajdonostól, hanem a Spéder vélt érdekeit védelmezni szándékozó vezetőktől érkeztek – írja többek között legfrissebb számában a Figyelő.

(A lap csütörtöki számából az is kiderül, hogy Nobilis és Spéder bahamai szilveszterezéséből született a jól ismert Magyar Nemzet-publicisztika; megtudhatjuk, milyen stratégiát követ majd a KEMK, merre kíván terjeszkedni a vállalat. Olvashatunk arról is, hogyan szerezte vagyonát és páratlan kapcsolati tőkéjét Nobilis Kristóf és Spéder Zoltán, valamint arról, hogy milyen közös ügyletei vannak a jobboldali kötődésű Nobilisnak és az MSZP-közelinek tartott Leisztinger Tamásnak.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik