Üzleti tippek

Csak a győzelem elfogadható

Új sztárok felépítésével, új műsorokkal, és ha szükséges, plusz anyagi ráfordítással kívánja megszerezni a piacvezető pozíciót a Tv 2 – nyilatkozta lapunknak Gyöngyössy Bence, a csatorna nemrég kinevezett programigazgatója, aki elmondta azt is, hogy marad-e Frei Tamás a televíziónál.

– A csatorna menedzsmentjének fő célja, hogy a Tv 2 piacvezetővé váljon. Mikor várható, hogy magatok mögé utasítjátok az RTL Klubot?

– Három éven belül.

– Mindenesetre elég nagy a hátrány.

– Nagy a hátrány, de flexibilis a piac.

– Mi volt a legsúlyosabb programming hiba, amelyet a Tv 2 az elmúlt években elkövetett?

– A jövőbe tekintek, nem szeretnék a múlttal foglalkozni. Amikor az első munkanapomon bejöttem dolgozni, magukba forduló, lógó orrú embereket láttam magam körül, különösen reggelente, amikor megjöttek a nézettségi adatok. Aztán, ahogy kezdtem megismerni a kollégákat, kiderült, hogy nagyon jó szakemberek vannak itt, csak fel kell őket rázni. A Tv 2 programigazgatóságán jelenleg már olyan a hangulat, mint amilyen 1997–1998 táján az RTL Klubnál volt. Most is az a cél, hogy a jelenleg második számú csatornát győzelemre vigyük. Ha a lelkesedést fenn tudjuk tartani, akkor ez sikerülni fog.

– Az elmúlt hat évben gyökeresen megváltozott a piac. A tematikus csatornák közönségaránya 20-22 százalékról 45-re nőtt a 18–49 évesek körében. Nem fog ez nehézségeket okozni?

– Nekünk elsősorban az RTL Klubbal kell megküzdenünk, és nem a tematikus csatornákkal.

– A kábeltévék előretörése miatt viszont a továbbiakban is csökkenhet a két nagy adó nézettsége. Miben kell változtatnotok?

– Mondok egy példát: a 90-es évek végén, ha tudtuk, hogy a Tv 2-n fut egy olyan műsor (például a Dáridó), amivel nehezen tudunk megküzdeni, akkor próbáltunk alternatívát nyújtani azoknak, akik nem szerették Lagzi Lajcsi műsorát. Ez a stra¬tégia már nem működik, mert ha valaki más műsort keres, akkor ötven csatorna közül választhat. Ezért ma már sokkal offenzívebbnek kell lenni.

– A piac flexibilitásának nem mond ellent, hogy az elmúlt hat évben – egy-két alkalmat leszámítva – soha nem tudta megszorongatni a Tv 2 a riválisát?

– Tényleg nem akarok a múltról beszélni, mert ez nem lenne fair… Kérdés az, hogy az elmúlt években mi volt a Tv 2 célja, mennyire volt agresszív a műsorpolitikája. Most az a határozott cél, hogy három éven belül piacvezetők legyünk, és minden döntésünket ez motiválja.

– Ezt a tulajdonos is elvárja?

– Nincs ilyen megfogalmazott elvárás a Tv 2-vel szemben, ezt mi tűztük ki célként a saját magunk számára. Rövid távon nem lehet eredményt elérni a televíziós piacon, ez egy napi harc a centikért. Fontos, hogy a nézők akár műsorújság nélkül is tudják, hogy melyik csatornán mit kaphatnak, s ebben az RTL jelenleg nagyon jó. Ott van például a Mónika-show, amit én indítottam el. Hat éve megy ugyanabban az időpontban. Ilyen pillérek egyelőre nincsenek a Tv 2-n.

– Ahhoz, hogy a Tv 2 megelőzze legnagyobb vetélytársát, több pénzt kell fektetni a műsorstruktúrába, mint most?

– Nem hiszem. Ha dupla annyi benzint töltesz egy autóba, attól nem lesz kétszer olyan gyors. Az, hogy a hosszú távú pillérek kialakításához mennyi pénz kell, az majd kiderül. De biztos vagyok abban, hogy ha ehhez további invesztíció szükséges, akkor a cégcsoport ebben mögöttünk áll majd.

– A Tv 2 volt már a család, a nők, az értelem és érzelem televíziója. Most kikhez kíván szólni?

– Ezzel kapcsolatban van egy határozott véleményem, de erről azért nem beszélek még szívesen, mert folyamatban lévő dolgokról van szó. Azt gondolom, hogy egy piacvezető televízió csak széles körhöz szólhat, általános és szórakoztató tartalommal.

– Mikortól vesszük majd észre elképzeléseid első eredményeit a képernyőn?

– Egy televízió legalább hat-nyolc hónapra előre tervez, tehát a munkám első kézzel fogható eredményei az őszi műsorstruktúrában jelentkeznek majd. Ugyanakkor elmondhatom, hogy a nemrég indult tavaszi struktúra sem teljesen úgy nézett ki, mielőtt idejöttem volna. Konkrét példánál maradva: a Jóban rosszban 23-24 százalékos közönségarányt hozott, de fél órával korábbra tettük a kezdést, így most már 30 százalék fölött van.

– Már az idén várhatók új húzóműsorok?

– Nagyon erős műsoraink vannak tavasszal is, amelyeket nem szabad lebecsülni. Az igazság ára, annak ellenére, hogy nagyon sok nézőt vitt el a focimeccs, 31,6 százalékos közönségaránnyal indult. Szerintem Uri Geller műsora is szenzációs lesz, imádni fogják a fiatalok. Ezen műsorok képernyőre tűzése nem az én ötletem volt, de Várdy Zoltán révén az előkészületekben már én is részt vettem, és együtt találtuk meg a műsor vezetésére Somogyi Zoltánt, aki szerintem a következő időszakban a Tv 2 egyik meghatározó arca lesz.

– Nem túl nagy rizikó ismeretlen arcokkal új műsorokat indítani?

– Alapvető feladat, hogy új sztárokat építsünk fel. 1997-ben a Tv 2 sok ismert arcot vett át az MTV-től. Az RTL-nek ezzel szemben az volt a stratégiája, hogy saját sztárokat épített, még akkor is, ha ez sokkal hosszabb folyamat. Meg lehet nézni, hogy az akkori ismert arcok most hol vannak. Az RTL-en indult emberek pedig azóta Magyarország legnépszerűbb televíziós személyiségei lettek.

Vázépítő

Gyöngyössy Bence 44 éves. Gyermekéveit Németországban töltötte, ahová családjával együtt költözött ki 17 évesen. Münchenben fejezte be gimnáziumi tanulmányait egy amerikai középiskolában, majd a helyi egyetemen amerikanisztikát és közgazdaságtant tanult. Közben több német televízió külpolitikai osztályán dolgozott. Később – régi vágyát való váltva – diplomát szerzett a müncheni Film- és Televíziós Főiskola rendező szakán.

1996-ban készítette el első önálló játékfilmjét, a Romani Krist (Cigánytörvény), amelyért Montrealban a legjobb első filmes díjat kapta. 1997 nyarán kereste meg a CLT-UFA nevű társaság, hogy segédkezzen a váratlanul frekvenciához jutott magyar csatornájuk, az RTL Klub elindításában, ahol pár hónap után programigazgatónak nevezték ki. Eleinte megesett, hogy harminc százalékpontos hátrányuk volt a Tv 2-vel szemben, ráadásul az utóbbi televízió és a Tv 3 felvásárolta előlük az értékesebb filmjogok nagy részét is. 2002-es távozásáig mindezek ellenére piacvezető adóvá tették az RTL Klubot. „Az RTL struktúrája máig arra a vázra építkezik, amit én otthagytam” – büszkélkedik Gyöngyössy Bence, aki távozása után visszatért a filmes piacra. Az elmúlt években készített négy remake-et, amelyek összesen egymillió nézőt vonzottak a mozikba. Tavaly októberben kereste meg őt először Várdy Zoltán, a Tv 2 vezérigazgatója, majd több hónapnyi tárgyalás következett, ennek eredményeképpen az idén februártól ő tölti be a televízió programigazgatói posztját.

– Milyen típusú műsorokat indít a Tv 2?

– Erről majd legközelebb beszélgessünk.

– Lesznek sportközvetítések?

– Nem mennék bele a részletekbe, de én abban hiszek, hogy sport nélkül nincs piacvezető televízió. Szóval lesz sport, ezt ki tudom jelenteni.

– Új szappanopera?

– Ez nagy kérdés. Jelenleg van már egy szappanoperánk…

– Ami nem túl sikeres.

– Azért ez relatív… Mindenképpen erősíteni fogjuk a Jóban rosszbant. Nyilván javítani kell a forgatókönyvön, és tudatosan kell építeni a műsort. Ezt szolgálja például a Jóban rosszban reggeli ismétlése, amit most vezettünk be, vagy a kezdési időpont korábbra hozása.

– Filmrendezőként, forgatókönyvíróként rendkívül sikeres karriert tudhatsz magad mögött. Miért jöttél vissza hat év után a televíziózás világába?

– Személyes motiváció miatt. Nem a jó ajánlat számított, még ha ez furcsán hangzik is. Jól éreztem magam a bőrömben, nem presztízskérdés volt, hogy ebbe a székbe beleüljek, viszont ritkán adatik meg az ember életében, hogy kétszer ugyanabban a helyzetben kipróbálhatja magát.

– Csak ezúttal a riválisnál… Tényleg, milyen a kapcsolatod az RTL-esekkel?

– Soha nem voltam rosszban azokkal az emberekkel, akikkel annak idején együtt dolgoztam. Az elmúlt hat hétben viszont kicsit elmérgesedett a viszony.

– Nem zavar, hogy újra együtt kell dolgoznod Frei Tamással, aki miatt annak idején távoznod kellett az RTL Klubtól?

– Nekem nincs problémám Tamással, nem is volt soha. Mindketten nagyon jól tudjuk, hogy nem az ő műsora miatt jöttem el az RTL Klubtól.

– Hanem?

– Nem hiszem, hogy ez ennyi év távlatából érdekes lehet.

– Akkor Frei Tamás marad a csatornánál?

– Frei Tamással hosszú távú szerződése van a Tv 2-nek, és több új műsorötletről is tárgyalunk vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik