Üzleti tippek

Nem befolyásolták a kormányt az MVM ügyében

Gyurcsány Ferenc a Parlamentben cáfolta, hogy politikai indokok állnak a Magyar Villamos Művek (MVM) személyi, szabályozási és szerkezeti átalakítása mögött. A magas inflációt is részben az MVM túlzott hatalma okozza - mondta.

„Bonyolult politikai összefüggéseket sejtenek elemzők. Ki kell őket ábrándítsam, ebben az ügyben a kormányra vagy rám személy szerint nyomás nem nehezedett” – fogalmazott a politikus. Újraolvasták a figyelmeztető jelzéseket, és azt látták, hogy igazuk van – tette hozzá. Gyurcsány a Magyar Energia Hivatal, a Versenyhivatal és a Magyar Nemzeti Bank elemzéseit említette. 2008 elejére világossá vált, hogy az MVM-nek „túlereje és túlhatalma lett, egy versenytárs nélküli, sok tekintetben monopolisztikusan működő szereplő”.

Az elemzésekre hivatkozva úgy vélte, a viszonylag magas magyarországi infláció egyik oka, hogy indokolatlanul és igazolhatatlanul magas árak vannak az energiaszektorban, és ennek nemcsak a nemzetközi piaci helyzet, hanem az MVM túlhatalma is az oka. A változások következtében holnaptól nem lesz olcsóbb az áram, de azt jelentheti, hogy az új környezetben nem kell egy fillérrel sem többet költeni, mint ami feltétlenül szükséges, mert egy komoly verseny csak a minimális szinten engedi a vállalati érdekeket érvényesíteni.

Daróczi Dávid kormányszóvivő március 11-én jelentette be, hogy a miniszterelnök utasította a pénzügyminisztert, haladéktalanul tegyen lépéseket a villamosenergia-piacon tapasztalható monopolisztikus helyzet felszámolására. A döntés azt is jelenti, hogy távozik az MVM vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik