Üzleti tippek

Sajátos jogi helyzetben a nullás igazolások

Bár a Pénzügyminisztérium (PM) Parlament előtt lévő javaslata szerint csak szeptember elsejétől kellene bevezetni az új szabályozást, az időközben hatályba lépett jogszabály miatt egyre többen kérnek nullás igazolásokat, hogy pénzükhöz juthassanak.

Az utóbbi hetekben folyamatosan növekszik az együttes adóigazolást kérők száma – nyilatkozta az adóhatóság a FigyelőNetnek. A 2008. március 1-jétől történő bemutatás érdekében az adózók már 2008. január 1-jétől kérhették a (tizenöt napig érvényes) nemleges együttes adóigazolás kiadását a közbeszerzésekhez kapcsolódó kifizetés céljára.

Igazolásra fizethetnek

Mint ismeretes, e hét hétfőjétől havonta maximum százezer forint fizethető ki a közbeszerzési pályázatban teljesítő fő- és alvállalkozóknak március elsejétől, e fölött tizenöt napnál nem régebbi nullás adóigazolás szükséges (meg kell adni a kifizető nevét, székhelyét és adószámát is).

A Pénzügyminisztérium (PM) javaslata viszont – amely már az Országgyűlés előtt van – visszamenőleges hatállyal törölné a nullás igazolásokra vonatkozó rendelkezéseket a jelenlegi időszakot tekintve, s csak szeptember elsején léptetné azokat hatályba (a felkészülési idő meghosszabbítása céljából).

A hatályost követik

A FigyelőNet által megkérdezett adószakértő korábban úgy vélte: a jelenleg hatályos törvény szerint kellenek a nullás igazolások, de nem származik senkinek joghátránya abból, ha azokat egyelőre nem kéri alvállalkozóitól.

Az adóhatóság válaszában viszont világossá tette: jogalkalmazóként mindig az éppen hatályos törvények szerint kell eljárniuk, s ezt kell tenniük az állampolgároknak is. Így nem bíztattak senkit sem arra, hogy ne kérjék ki a nullás igazolást, ha azt az új (jelenleg hatályos) szabályozás szerint ki kell kérniük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik