Üzleti tippek

Mobilizálódó netezők

Több mint harmadával nőtt tavaly a hazai internet-előfizetők száma. A leggyorsabban a mobilnetes tábor bővült, az év végére már több mint négyszázezren voltak a KSH adatai szerint.

Tavaly az utóbbi három évben rekordnak számító mértékben, 37 százalékkal nőtt a hazai internet-előfizetések száma a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint. Mielőtt azonban úrrá lenne rajtunk a hurráoptimizmus a kétmillióhoz közelítő előfizető miatt, nem árt megjegyezni, hogy a viszonylag gyors bővülés elsősorban a vezeték nélküli kapcsolatok elterjedésének köszönhető.

Gyorsító sáv

A tavalyi év végén már több mint 434 ezer mobilnetes előfizetést tartottak számon, ez 2006-hoz viszonyítva közel 73 százalékos bővülést jelent. Ez a növekedési ütem több mint duplája a vezetékes széles sávú előfizetések esetében mértnek. Ráadásul azokon belül a korábbi években a növekedés zömét adó telefonvonali (xDSL-) kapcsolatok száma már csak alig negyedével bővült. Valamivel kedvezőbb a helyzet kábelnetes fronton, ebben a szegmensben 49 százalékos volt a növekedés, azonban a vezetékes kapcsolatok száma így is lassabban nőtt, mint az összesé.

Összehasonlításként, 2005-ben 57, 2006-ban pedig 66 százalékkal nőtt a vezetékes gyors világhálós előfizetések száma. Az akkori látványos fejlődés hátterében az állt, hogy a kapcsolt vonali (modemes) vagy ISDN-kapcsolatot használók a szolgáltatók akcióit kihasználva tömegesen váltottak a gyorsabb hozzáférésre. A múlt évre azonban szinte teljesen elfogyott ez a réteg – mindössze 63 ezer modemes és ISDN-előfizetés volt az év végén –, így megszűnt az utánpótlás, új csoportokat ugyanakkor nem sikerült megszólítaniuk a vezetékes szolgáltatóknak.

Szolgáltatódömping

Ha ezen nem sikerül változtatni, könnyen előfordulhat, hogy az idén már egyenrangú vetélytársukká válik a mobilinternet, amely a mobilcégek fejlesztéseinek köszönhetően lassan már az ország egész területén elérhető lesz. Emellett a noteszgépek iránti növekvő kereslet is jótékony hatással van a mobilnet terjedésére, amit persze a szolgáltatók akciókkal is támogatnak.
Nehezítette a helyzetüket, hogy részben a szabályozás változásának is köszönhetően erősödött a verseny az internetpiacon, és a hat százalék feletti infláció ellenére is tovább csökkentek a kiskereskedelmi árak. Ez és a gyakran hónapokig ingyenes hozzáférést kínáló akciók komoly szerepet játszottak abban, hogy az előző évekhez viszonyítva lassabban nőtt az ágazat árbevétele 2007-ben. Az 111,52 milliárdos forgalom kevesebb mint 29 százalékos bővülést jelent, míg egy évvel korábban még közel 40 százalék volt az erősödés. Nem lankadt ugyanakkor a vállalkozó kedv, a KSH adatai szerint 2007 végén az egy évvel korábbihoz képest 94-gyel több, 326 cég foglalkozott internetszolgáltatással.

A világháló népszerűségének növekedésével párhuzamosan megnőtt és megváltozott a számítógép szerepe, egyre többen azért vásárolnak PC-t, hogy netezhessenek.

Aktívabb júzerek

Változás zajlik a tartalomszolgáltatás területén is, hiszen nagyon megnőtt a felhasználók által generált tartalom szerepe. Ez jól mérhető a forgalmi adatokon is, megváltozott a le- és feltöltés közötti arány, az utóbbi részesedése jelentős mértékben nőtt a teljes forgalmon belül.

Tavaly egyre erőteljesebben érvényesült egy új trend, amelyre a jövőben is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a szolgáltatóknak: előtérbe kerültek a női internetezők. Nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a nők lassan átveszik az uralmat a világhálón a férfiaktól, többet használják, többet költenek a weben.
Hogy mi várható az idén? Valószínűleg a mobilinternet lesz az igazi sláger, és szinte teljesen eltűnnek a modemes és ISDN-kapcsolatok. Ha a telefoncégeknek nem sikerül új csoportokat megnyerniük, részesedésük tovább csökkenhet, s ennek igazi nyertesei a kábelszolgáltatók lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik