Üzleti tippek

Nincs kollektív a Malévnál

Egyezség híján a Malév vezetése felmondta a szakszervezetekkel 2000-ben megkötött kollektív szerződést.

A Malév Zrt. a légitársaság reprezentatív szakszervezeteivel folytatott eredménytelen tárgyalás után – megegyezés hiányában – felmondta a 2000-ben megkötött kollektív szerződést, ami a jogszabályoknak megfelelően még három hónapig, május 31-ig érvényben marad – derül ki a légitársaság közleményéből.

Az indokok között szerepel, hogy az elmúlt nyolc évben megváltoztak a piaci körülmények és a működési feltételek. A közlemény hangsúlyozza: a Malév menedzsmentjének módosítási javaslatai mindenben megfelelnek a magyar és az európai jogszabályoknak és a repülési tevékenységet szabályozó jogszabályoknak, biztonsági és minőségbiztosítási irányelveknek és szabályozásoknak.

Az MTI úgy tudja, hogy a 2000-ben megkötött kollektív szerződésnek volt egy olyan kiegészítése, ami szerint 2008. február 28-ig nem lehetett felmondani. Kollektív szerződés hiányában a Munka törvénykönyve szabályozza az adott vállalkozásnál a munkajogi kérdéseket, ami nem veszi figyelembe a tevékenység végzéséhez szükséges speciális feltételeket.

A pilótákat tömörítő Hunalpa elnöke, Szentei Péter az MTI kérdésére elmondta, hogy a kollektív szerződés úgynevezett szakági részében, ami a pilóták munka- és pihenőidejét, a besorolási szabályzatot és a fegyelmi eljárási rendet tartalmazza, meg tudtak egyezni. A szakszervezet kompromisszumra törekedett és elfogadta a menedzsment kérését, hogy az eddig évi 750 órában maximált repült időt 850 órára emeljék. A Hunalpa reméli, hogy a folytatódó tárgyalásokon a menedzsment is a megegyezésre törekszik a szakszervezetekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik