Üzleti tippek

Az MFB-n keresztül veszünk részt a Déli Áramlatban

Magyar részről a Magyar Fejlesztési Bank vagy annak egy projekttársasága vesz részt a Déli Áramlat megépítésében - jelentette ki Veres János. A Fidesz rendkívüli parlamenti ülést hívna össze, de Mandur László kizárta ezt a lehetőséget.

A pénzügyminiszter az Országgyűlés ezzel
foglalkozó összevont bizottsági ülésén azt is elmondta, hogy a
szerződéstervezetben legalább 1 milliárd köbméter kapacitású tározó megépítése is
szerepel.

A jövedelmezőséget illetően úgy fogalmazott: a beruházás nagyjából 15-17 éven belül térülhet meg. Hangsúlyozta: a szerződéstervezetben nem szerepel kötelezően átveendő mennyiség, a vásárlás csak lehetőség Magyarország számára.

A koalíció támogatja a szerződést

A Déli Áramlat gázvezetékről szóló magyar-orosz kormányközi megállapodásnak nincs olyan feltétele, amely a már meglévő, illetve később megkötendő más szerződések tartalmát bármilyen módon befolyásolná vagy korlátozná – jelentette ki Veres János.

A gazdasági és informatikai, a külügyi és az európai integrációs bizottság összevont ülésén elhangzottak alapján az MSZP és az SZDSZ támogatja a szerződést, míg a Fidesz szerint parlamenti jóváhagyás hiányában a kormánynak nem lenne szabad azt aláírnia.

A Nabuccóban is részt veszünk

Kákosy Csaba gazdasági miniszter szerint az Európai Uniónak nem jelent problémát, ha Magyarország a Déli Áramlat megépítésben is részt vesz, csak az a fontos, hogy támogassa és segítse a Nabucco létrehozását is. Hozzátette: a Déli Áramlat növeli Európa ellátásbiztonságát, Magyarország továbbra is aktívan részt vesz a Nabucco megvalósításában.

Göncz Kinga külügyminiszter hangsúlyozta: a Déli Áramlat akkor is megvalósulna, ha Magyarország nem venne részt az építésében, de akkor az ország elesne a vezeték nyújtotta előnyöktől. Hozzátette: az unió és az Egyesült Államok is tudomásul veszi, hogy Magyarország szuverén államként a saját nemzeti érdekei szerint dönt ebben az ügyben.

A Fidesz parlament elé vinné az ügyet

Németh Zsolt (Fidesz), a külügyi bizottság elnöke kifejtette: mivel nem akármilyen súlyú szerződésről tárgyalnak, szeretnék megismeri a megállapodás-tervezet tartalmát. Hozzátette: úgy tudják, magyar részről több mint 300 milliárd forint elköltéséről van szó. Puch László (MSZP), a gazdasági bizottság elnöke elmondta, erre az aláírás előtt nincs lehetőség, utána azonban nyilvános lesz a szöveg, ha a másik fél is hozzájárul, ezt Veres János is megerősítette.

Németh Zsolt aláhúzta: nemcsak tájékozódni akarnak, hanem dönteni is, ezért kezdeményezték a parlament rendkívüli ülésének összehívását. Arra szólította fel Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy parlamenti jóváhagyás nélkül ne írja alá csütörtökön Oroszországban a szerződést. Mint mondta, az az alapvető problémájuk a gázvezetékkel, hogy növeli Magyarország függőségét az orosz gáztól. Kifogásolta, hogy Magyarország nem lesz többségi tulajdonos a vezetékben.

Azzal sem értett egyet, miszerint egy esetleges jövőbeni jogszabályváltozás lehetővé tenné, hogy az orosz fél automatikusan többségi tulajdont szerezzen. A politikus szerint a beruházás nem túl olcsó és a valódi diverzifikációt a Nabucco-vezeték jelentené.

Mandur László, az Országgyűlés alelnöke viszont bejelentette, nem hívják össze az Országgyűlés rendkívüli ülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik