Üzleti tippek

Hamar vége lett a sztrájknak

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hétfőn reggel 9 órakor felfüggeszti a vasutassztrájkot határozatlan időre - közölte Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.

A VDSZSZ február elején hirdette meg határozatlan időre a sztrájkot, amelyet azóta többször is felfüggesztett, és legutoljára ma nulla órakor kezdett újra. Így a hétfői munkabeszüntetés csak 9 óráig tartott. A gyors felfüggesztést azzal indokolták, hogy egy 9 órás sztrájk elegendő jelenleg ahhoz, hogy a hétfő délután 3 órakor kezdődő tárgyalásokon nyomást tudjanak gyakorolni a munkáltatóra. A délutáni egyeztetéseken egyébként jelen lesznek a munkáltató képviselői és a közvetítő is, akit múlt héten vontak be a tárgyalásokba. Gaskó István tájékoztatása szerint újra az eredeti követeléseikről és az elégséges szolgáltatásról egyeztetnek.

A VDSZSZ február eleje óta folyamatosan tárgyal a munkáltató képviselőivel a követeléseikről, azonban az eltelt hetek alatt sem sikerült megegyezniük. A szakszervezet azt követeli, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többletbérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett.

A hétfői rövid sztrájk alatt a vasúttársaság adatai szerint az országos vasúthálózaton 160 személyszállító és 151 tehervonat közlekedett. A MÁV közleménye szerint a VDSZSZ jegyvizsgáló és kocsivizsgáló dolgozóinak többsége, illetve a forgalmi dolgozók egy része sztrájkolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik