Üzleti tippek

Viasat3: harcol a híradó ellen

A tévécsatorna keményen harcol azért, hogy ne kelljen híradót sugároznia. A bíróság hol mellette, hol ellene foglal állást.

Több magyar tévécsatornát is országossá minősített az Országos Rádió- és Televízió Testület. A tavalyi döntésre reagálva a Filmmúzeum először külföldre akart költözni, de végül a tulajdonosok inkább eladták a UPC-nek a TV Paprikát is üzemeltető retrocsatornát. Az ORTT döntése áttételesen ugyanis egyrészt nagyobb díjak fizetésére, valamint híradó készítésére kötelezi az átminősített adókat.

A döntést minden érintett megtámadta a bíróságon, de a Viasat pere halad a leggyorsabban. A svéd tulajdonú társaság egyrészt a döntést jogszerűségét vitatja, másrészt azt kérte a bíróságtól, hogy a jogerős ítéletig függesszék fel a döntés végrehajtását. Nemrég a másodfokú bíróság egy részítéletben helybenhagyta az első fokon született ítéletet, ezek szerint a per alatt is teljesíteni kell az ORTT határozatából következőket, bár az is elképzelhető volt, hogy a bíróság végül jogellenesnek ítéli a médiahatóság döntését, és akkor a Viasat abbahagyhatja a híradó sugárzását.

Február 14-én a Viasat Hungaria Zrt. ismételt kérelmet terjesztett elő a Fővárosi Bíróságnál a csatornát országos műsorszolgáltatóvá minősítő ORTT-határozat végrehajtásának felfüggesztése iránt.

A Fővárosi Bíróság a kérelemnek február 20-án helyt adott, így a per jogerős befejezéséig a Viasat3 mentesül az országos műsorszolgáltatókkal szemben fennálló kötelezettségek teljesítése alól.

Egyelőre tehát a Viasat nem ad híradót, és megmaradhat a nemrég indított TV6 is – az országos tévécsatornák ugyanis a médiatörvény szerint nem lehetnek más hazai tévéadásban tulajdonosok, de most egyelőre adott a lehetőség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik