Üzleti tippek

Melyik állami cégbe lenne érdemes bevásárolni?

Ha már lehetne, MVM-részvényt mindenképpen érdemes lenne vásárolni a Gyurcsány kormányfő által felvázolt Új Tulajdonosi Program keretében. De minden más híreszteléssel szemben a Szerencsejáték papírjai korántsem ígérnek zsíros osztalékot, a Magyar Postával pedig az lehet a baj, hogy zsugorodó piacra számíthat a társaság.

Bár még igazából semmi konkrétumot nem lehet tudni a Gyurcsány Ferenc által hétfőn az Országgyűlésben bejelentett Új Tulajdonosi Programról, a FigyelőNet mégis kísérletet tesz arra, hogy ismertesse, vajon a „hírbe hozott” állami cégek mennyire lennének vonzóak a részvényt vásárolni szándékozó kisbefektetőknek. A sajtóban megjelent hírek (találgatások) szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) Csoport, a Szerencsejáték Zrt., az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt., és a Magyar Posta Zrt. kerülhet szóba, mint amelyekben tulajdont szerezhetnek valamilyen kedvezményes formában a magánszemélyek.

Ígéretes MVM

Nemcsak a nagysága, és az ágazatában meglévő súlya miatt érdemes figyelni az MVM Csoportra, hiszen a várakozások szerint a tavalyi évet 40 milliárd forint körüli nyereséggel zárhatja a cég. A feltételes mód azért indokolt – ez a többiek esetében is így lesz -, mert jelenleg még nem ismert a társaság 2007-es évre vonatkozó üzleti jelentése. Az viszont elmondható a 2006-os dokumentum alapján, hogy az MVM Csoport majdnem 400 milliárd forint saját tőkével rendelkezik, árbevétele pedig meghaladta az 502 milliárdot. Igaz ugyanakkor, hogy 2006-ban elég sovány, mindösszesen 1,3 milliárd forint adózás előtti eredményről adtak számot.

A 2007-re prognosztizált 40 milliárdból viszont már futna tisztességesebb osztalékra is esetleg, feltéve persze, hogy így döntene a közgyűlés. Arról pedig egyelőre csak piaci pletykák vannak, hogy az idei évre akár jóval nagyobb nyereséget „lőhet be magának” a csoport, ami – ha így lesz – egyértelműen favorittá emelheti az MVM-et.

Máshogy tejel a Szerencsejáték

A szerencsejáték az államnak hozza a legtöbbet

A szerencsejáték az államnak hozza a legtöbbet

Igazából akkor került reflektorfénybe utoljára a Szerencsejáték Zrt., amikor múlt év őszén szóba került esetleges privatizációja azzal a felhanggal, hogy „micsoda disznóság lenne eladni az aranytojást tojó tyúkot”. Nos, kisbefektetői szempontból viszont egyáltalán nem biztos, hogy annyira vonzó a társaság. 2006-ban ugyanis a 141 milliárd forintos árbevétel mellett mindössze 1,2 milliárd forint társasági adót és osztalékot szerepeltettek a társaság könyvében. Ellentétben a közhiedelemmel ugyanis a cég elsősorban a játékadó befizetésével gazdagítja a költségvetést, ilyen és más forgalomhoz kapcsolódó adók révén 57 milliárdot fizettek be 2006-ban.

A Magyar Postát a piacnyitás gyengítheti

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt-vel kapcsolatban azt sikerült megtudni, hogy 2006-ban 7 milliárd forint eredményt értek el. A nyereségen túl még az szólhat a társaság mellett, hogy hasonlóan az áramszolgáltatáshoz, az autópályák fenntartása, kezelése is biztos feladat lesz évtizedek múlva is.

Ebből a szempontból viszont sokkal bizonytalanabbak a Magyar Posta kilátásai, hiszen a piac közelgő 2009-es liberalizációja miatt egykettőre versenytársak feltűnése várható, ami a piaci részesedés, s így a bevételek csökkenését vetítik előre.

Kevesli az elemző

Ugyan konkrét részletek, eszközök nem hangzottak el a még megmaradt állami társaságok privatizációját illetően, de talán itt az ideje tenni valamit a szebb korszakot is megélt magyar tőzsde – és ezzel együtt a magyar állampolgárok – érdekében – tudatta a Cashline elemzése. Az érettséghez vezető út egyik lépcsője, hogy az állam ezt belássa, és legalább mentse, ami még menthető. Ilyen lehet az MVM, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta, és az ÁAK és talán még egy-két kisebb rejtett gyöngyszem bevezetése a tőzsdére.

Viszont ez most már kevés önmagában, hogy kiemelje a magyar tőzsdét a süllyedésből – vélik az elemzők. Az ugarosodás megállításához talán hasznos lenne a még tőzsdén lévő vagy tőzsdeképes óriások aktivizálása is. Hiszen van még néhány alvó henger a börze szunnyadó motorjában – fogalmaznak. A Mol által csaknem teljes egészében tulajdonolt TVK és/vagy Slovnaft kisebbségi pakettjének tőzsdére vitelét valószínűleg ugyanolyan örömmel fogadná a piac, mint az OTP bolgár leányának (DSK) piacra dobását vagy magának a BÉT-nek a tőzsdei debütálását.

Nem is beszélve arról, hogy a privatizációval és ezekkel együtt a Trigránit parkettre hozása potenciálisan duplázhatná a tőzsde jelenlegi forgalmát – vetíti előre az elemzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik