Üzleti tippek

Melyik állami cégbe lenne érdemes bevásárolni?

admin
admin

2008. 02. 20. 07:00

Ha már lehetne, MVM-részvényt mindenképpen érdemes lenne vásárolni a Gyurcsány kormányfő által felvázolt Új Tulajdonosi Program keretében. De minden más híreszteléssel szemben a Szerencsejáték papírjai korántsem ígérnek zsíros osztalékot, a Magyar Postával pedig az lehet a baj, hogy zsugorodó piacra számíthat a társaság.

Bár még igazából semmi konkrétumot nem lehet tudni a Gyurcsány Ferenc által hétfőn az Országgyűlésben bejelentett Új Tulajdonosi Programról, a FigyelőNet mégis kísérletet tesz arra, hogy ismertesse, vajon a „hírbe hozott” állami cégek mennyire lennének vonzóak a részvényt vásárolni szándékozó kisbefektetőknek. A sajtóban megjelent hírek (találgatások) szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) Csoport, a Szerencsejáték Zrt., az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt., és a Magyar Posta Zrt. kerülhet szóba, mint amelyekben tulajdont szerezhetnek valamilyen kedvezményes formában a magánszemélyek.

Ígéretes MVM

Nemcsak a nagysága, és az ágazatában meglévő súlya miatt érdemes figyelni az MVM Csoportra, hiszen a várakozások szerint a tavalyi évet 40 milliárd forint körüli nyereséggel zárhatja a cég. A feltételes mód azért indokolt – ez a többiek esetében is így lesz -, mert jelenleg még nem ismert a társaság 2007-es évre vonatkozó üzleti jelentése. Az viszont elmondható a 2006-os dokumentum alapján, hogy az MVM Csoport majdnem 400 milliárd forint saját tőkével rendelkezik, árbevétele pedig meghaladta az 502 milliárdot. Igaz ugyanakkor, hogy 2006-ban elég sovány, mindösszesen 1,3 milliárd forint adózás előtti eredményről adtak számot.

A 2007-re prognosztizált 40 milliárdból viszont már futna tisztességesebb osztalékra is esetleg, feltéve persze, hogy így döntene a közgyűlés. Arról pedig egyelőre csak piaci pletykák vannak, hogy az idei évre akár jóval nagyobb nyereséget „lőhet be magának” a csoport, ami – ha így lesz – egyértelműen favorittá emelheti az MVM-et.

Máshogy tejel a Szerencsejáték

A szerencsejáték az államnak hozza a legtöbbet

A szerencsejáték az államnak hozza a legtöbbet

Igazából akkor került reflektorfénybe utoljára a Szerencsejáték Zrt., amikor múlt év őszén szóba került esetleges privatizációja azzal a felhanggal, hogy „micsoda disznóság lenne eladni az aranytojást tojó tyúkot”. Nos, kisbefektetői szempontból viszont egyáltalán nem biztos, hogy annyira vonzó a társaság. 2006-ban ugyanis a 141 milliárd forintos árbevétel mellett mindössze 1,2 milliárd forint társasági adót és osztalékot szerepeltettek a társaság könyvében. Ellentétben a közhiedelemmel ugyanis a cég elsősorban a játékadó befizetésével gazdagítja a költségvetést, ilyen és más forgalomhoz kapcsolódó adók révén 57 milliárdot fizettek be 2006-ban.

A Magyar Postát a piacnyitás gyengítheti

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt-vel kapcsolatban azt sikerült megtudni, hogy 2006-ban 7 milliárd forint eredményt értek el. A nyereségen túl még az szólhat a társaság mellett, hogy hasonlóan az áramszolgáltatáshoz, az autópályák fenntartása, kezelése is biztos feladat lesz évtizedek múlva is.

Ebből a szempontból viszont sokkal bizonytalanabbak a Magyar Posta kilátásai, hiszen a piac közelgő 2009-es liberalizációja miatt egykettőre versenytársak feltűnése várható, ami a piaci részesedés, s így a bevételek csökkenését vetítik előre.

Kevesli az elemző

Ugyan konkrét részletek, eszközök nem hangzottak el a még megmaradt állami társaságok privatizációját illetően, de talán itt az ideje tenni valamit a szebb korszakot is megélt magyar tőzsde – és ezzel együtt a magyar állampolgárok – érdekében – tudatta a Cashline elemzése. Az érettséghez vezető út egyik lépcsője, hogy az állam ezt belássa, és legalább mentse, ami még menthető. Ilyen lehet az MVM, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta, és az ÁAK és talán még egy-két kisebb rejtett gyöngyszem bevezetése a tőzsdére.

Viszont ez most már kevés önmagában, hogy kiemelje a magyar tőzsdét a süllyedésből – vélik az elemzők. Az ugarosodás megállításához talán hasznos lenne a még tőzsdén lévő vagy tőzsdeképes óriások aktivizálása is. Hiszen van még néhány alvó henger a börze szunnyadó motorjában – fogalmaznak. A Mol által csaknem teljes egészében tulajdonolt TVK és/vagy Slovnaft kisebbségi pakettjének tőzsdére vitelét valószínűleg ugyanolyan örömmel fogadná a piac, mint az OTP bolgár leányának (DSK) piacra dobását vagy magának a BÉT-nek a tőzsdei debütálását.

Nem is beszélve arról, hogy a privatizációval és ezekkel együtt a Trigránit parkettre hozása potenciálisan duplázhatná a tőzsde jelenlegi forgalmát – vetíti előre az elemzés.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.