Üzleti tippek

Olcsóbb lesz a mobilinternetezés

Az uniós törekvéseknek köszönhetően már a nyártól csökkenhet a mobilinternetezés ára külföldön. A T-Mobile és a Vodafone bejelentette az adatroaming díjak mérséklését.

Ha Viviane Reding, az Európai Unió távközlési biztosának elképzelései szerint alakulnak a dolgok, nyáron már nem csak DVD-nézésre használhatjuk külföldön a notebookot, az adatroaming díjak letörésének köszönhetően a szabadság ideje alatt is nyugodtan rákapcsolódhatunk a világhálóra.

Gigadíjak

Igaz, ezt eddig is megtehettük, de az óvatlan netező hazaérkezve döbbenetes összegű számlával szembesülhetett. Miközben idehaza több szolgáltató „akciósan” nettó 2000 és 3000 forint közötti díjért 5 gigabájtnyi forgalmat biztosít, addig külföldön, Európán belül a díjak megabájtonként 1000 és 2500 forint között vannak, ami 2–5 ezerszerese a belföldi árnak. A legújabb, ultragyors adattovábbításra képes HSDPA-hálózatok esetében a letöltési sebesség elérheti akár a 7,2 Mbit/s-ot is. Ha csak 2 Mbit/s sebességgel számolunk, akkor percenként 15 megabájtot tud letölteni egy felhasználó, ez megabájtonként 2500 forintos díj esetén 37 500 forintos percdíjat jelent. Érdemes tehát odafigyelni, ha külföldön tartózkodunk, mert egy 30 megabájtos Windows-frissítés letöltése akár 75 ezer forintunkba is kerülhet.

A Vodafone kínálatában szerepel egy csomag, amelyet külföldi preferált hálózataiban ajánl. Ez 50 megabájtot biztosít nettó 2500 forintért, azonban ez az ajánlat is százszor drágább fajlagosan, mint belföldi használat esetén. Problémát jelent viszont, hogy nehéz mérni, hogy a felhasználó mikor éri el, illetve haladja meg az 50 megabájtos forgalmat, e felett ugyanis már a drágább díjak érvényesek.

Önkéntes lépések

Viviane Reding a mobilipar talán legnagyobb rendezvényén, a február közepén Barcelonában megrendezett Mobile World Congressen jelentette be, hogy a mobil-hangszolgáltatás roamingdíjának tavalyi letörése után most az SMS és az adatroaming árának csökkentésére készül. Az uniós távközlési biztos július 1-jéig adott határidőt a mobilszolgáltatóknak a díjak mérséklésére, ha addig nem lépnek, akkor az EU határozza meg, hogy mi mennyibe kerülhet külföldön. A biztos szerint a külföldi adatletöltés csak néhány százalékkal lehet drágább annál, mint amikor egy előfizető az otthoni mobilhálózatát használja internetezésre. Most a letöltés átlagára az EU-ban megabájtonként 5,24 euró, de Lengyelországban és Luxemburgban 11 eurót kell fizetni.

Néhány szolgáltató igyekszik elébe menni az uniós szabályozásnak, és önként csökkenti adatroaming tarifáit. A nagyok közül a T-Mobile a barcelonai kiállításra időzítette ennek a lépésnek a bejelentését. A cég az európai hálózatokban bevezetni kívánt új árazás keretében kétféle lehetőséget kínál a felhasználóknak. Azoknak, akik csak kisebb mennyiségű adatátvitelt akarnak lebonyolítani, a társaság megabájtonként 2 eurós díjat ajánl. Azoknak, akik nagyobb mennyiségű adatforgalmat akarnak bonyolítani, 15 euróért 50 megabájt áll rendelkezésükre. Az új tarifákat márciustól az év végéig fokozatosan vezetik be a T-Mobile-leányvállalatoknál, először a nagy piacokon, így Magyarországon várhatóan csak az év második felében.

A T-Mobile-t megelőzve a brit Vodafone már február elején bejelentette, hogy csökkenti az adatátviteli roamingdíjat Európában, június elsejétől átlagosan 45 százalékig terjedő mértékben. Korábban a 3 Group mobilszolgáltató, a holland KPN Base nevű cége, valamint a német E-Plus jelentett be csökkentést, és a spanyol Telefonicához tartozó O2 is jelezte, hogy 40 százalékkal tervezi leszállítani a díjakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik