Üzleti tippek

Kétségesen pozícionált új pályázatok

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közleménye szerint egyre könnyebb juthatnak a kis- és középvállalatok pályázati forrásokhoz, míg a pályázati tanácsadó véleménye szerint egyre nehezebben.

A Gazdasági Operatív Program legújabb öt pályázata a kis- és középvállalkozások versenyképességének, és ezáltal piaci pozícióinak megerősítését szolgálja – írja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közleménye.

NFÜ: könnyebb feltételek

A több, mint 30 milliárd forintnyi támogatás elsődleges célja, a kkv-k széles köre számára vonzóvá és elérhetővé tegye a tudásintenzív, magasabb hozzáadott értékű tevékenységek végzését, növelve ezzel termelékenységüket és csökkentve a lemaradásukat a szerkezeti modernizációban és termelékenységben előrébb járó országok vállalataihoz képest – olvasható a sajtóhoz eljuttatott anyagban.

A 2008 április 4.-től megnyíló pályázatok – hasonlóan a Gazdasági Operatív Program tavalyi konstrukcióihoz – feltételeiben továbbra is az alapgondolat: támogatásért cserébe fejlődést! – vélik az NFÜ-nél. Az idei kiírások a tavalyi pályázatokhoz viszonyítva könnyített feltételeket tartalmaznak a kötelezettségvállalás terén.

Az elvárt nettó árbevétel-növekedés százalékos növekményét csak reálnövekmény formájában és területi alapon, a hátrányos helyzetű térségek számára kedvező módon határozták meg, mértéke pedig általánosan csökkent. A növekedési vállalásokat két évre kell tenni, ennek megfelelően a támogatáshoz viszonyított árbevétel-növekményre vonatkozó vállalási kötelezettség a pályázók számára jóval könnyebbé vált – írja a közlemény.

A hazardőrök és a kicsik vállalják

Egyre kevesebben felelnek meg az elvárásoknak, és árbevétel növekedést csak a hazardőrök meg az egészen kicsi cégek vállalnak be 25-30 százalék támogatásért cserébe – véli ezzel szemben Molnárka Gábor pályázati tanácsadó, a Cooper Coonsulting ügyvezetője, a Pályázat blog írója.

A 10 főnél kevesebbet foglalkoztató mikrovállalkozások csak a nagyobb városokban, illetve az egészen hátrányos helyzetű kistérségekben pályázhatnak, így emiatt is rengetegen kiesnek a potenciális pályázók köréből – tette hozzá a tanácsadó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik