Üzleti tippek

Variációk folyószámlára

Kifogyhatatlanok ötleteikben a bankok a céges folyószámlával kapcsolatos újításokban, de azért nem árt elmélyedni a részletekben is.

Olyan számlacsomaggal rukkolt elő nemrég 500 millió forint alatti éves nettó árbevételű vállalkozások részére az Erste Bank, ahol az ügyfél maga választhatja meg, melyik szolgáltatásnál igényel kedvezményes díjat, vagy kéri akár az adott tarifa teljes elengedését. Ennek az a módja, hogy két, egyenként 3-3 lehetőséget felsoroló szolgáltatáscsoportból lehet kiválasztani a cég számára legtöbb megtakarítást nyújtó egy-egy kedvezményt.

Lehet többek közt választani a nullaforintos számlavezetési díj, ingyenes vállalati bankkártya vagy elektronikus banki szolgáltatás közül, de lehet akár a 3 százalékos állandó látra szóló kamat mellett is voksolni. Ügyes kombinációval egy sok elektronikus utalást bonyolító ügyfél is megtalálhatja számítását (ámbár az itt felkínált 1 ezrelék, minimum 75 forintos díjas kedvezményhez hasonló mértékű ma több is akad a piacon).
Más pénzintézetek kkv-csomagjaihoz képest az új Erste Válogatás nevű folyószámlájának egyéb, sztenderd, tehát nem választhatóan kedvezményes díjai sem magasabbak. Egyedül a havi 2490 forintos számlavezetési díj nem a megszokott, ez viszont lenullázható).

A Volksbank január végétől elérhető Dinamizmus fantázianevű folyószámlahitele főképp a viszonylag magas (a választott devizanemtől függően akár 45 millió forintos, 280 ezer svájci frankos vagy 180 ezer eurós) maximális kölcsönösszegével lehet versenyképes. Az egy évre meghirdetett, majd automatikusan újra megkapható, rulírozó (év közben visszafizethető, s így akár többször is újból felvehető) kölcsönt mások mellett az új számlás ügyfeleknek is kínálják.

A konstrukciót a banknál újonnan számlát nyitó vállalkozások is igényelhetik, elvárás viszont a legalább 2 éves cégműködés, megfizetett köztartozások, s a legalább nettó 20 millió forintos előző éves árbevétel. Alapesetben a Volksbank nem vár el kiegészítő tárgyi fedezetet a kölcsönhöz, de egy ingatlan, illetve bankbetét, állampapír bevonása, esetleg valamilyen kezességvállalás apaszthatja a hitelkamatot.

Úgy tűnik, más hitelintézetek is új folyószámla-akciókkal kívánnak új céges ügyfeleket toborozni. A K&H Bank jelenleg olyan, akár 50 millió forintos összegű folyószámlahitelt reklámoz, amelyhez egy éves díj nélküli vállalati bankkártya és ingyenes mobilinformációs szolgáltatás is dukál. Az OTP Bank pedig a január végéig új folyószámlahitelt igényelt, szemfüles ügyfeleknek március végéig elengedte számlacsomagjai havidíját.

Folyószámla-csomagok

Volksbank Dinamizmus folyószámlahitel, főbb kondíciók
Megnevezés Díj mértéke
Hitelösszeg 0,5–500 millió Ft, 3000–280 000 svájci frank vagy 2000–180 000 euró
Kamat 10–12% (Ft), 5,29–6,29% (svájci frank), 7,16–8,16 (euró)
Kezelési költség évi 1%
Rendelkezésre tartási jutalék évi 1%
Szerződésmódosítási díj 1%

Erste Válogatás számlacsomag, főbb kondíciók
Megnevezés Díj mértéke
Bankon kívüli eseti papíralapú utalás 3,75 ezrelék, minimum 500 Ft
Bankon kívüli eseti elektronikus utalás 1,5 ezrelék, minimum 130 Ft
Pénztári forintkifizetés 3 ezrelék, minimum 300 Ft
Kedvezmények módosítása, csomagváltás 12 000 Ft/alkalom
Forrás: bankok közlései

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik