Üzleti tippek

Egyre dagad a német adócsalási botrány

A német nyomozóhatóságok "nagyon sok" olyan adócsalás ügyében vizsgálódnak, amely az ország "kulcsfontosságú személyiségeit" érinti - közölte pénteken a berlini pénzügyminisztérium. Az első "áldozat" a német posta elnöke, a kommentárok szerint azonban a java még hátra van.

A német posta lemondott elnökének, Klaus Zumwinkelnek adócsalási ügye nem egyedi eset. A gazdasági élet nagyon sok ismert és kevéssé ismert főszereplője ellen folytatnak vizsgálatot amiatt, hogy liechtensteini pénzátutalások révén ki akartak bújni az adófizetés kötelezettsége alól – mondta Torsten Albig szóvivő.

A célkeresztbe került személyek kilétéről és számáról nem közölt részleteket, mindössze annyit árult el, hogy “főként a legfelső jövedelmi sávba tartozókról van szó”. Felszólította az érintetteket, hogy jelentkezzenek önként a hatóságoknál, amire a német adó-büntetőjog lehetőséget nyújt.

Berlini kormánykörökből kiszivárgott, hogy “négy számjegyű”, azaz több ezer gyanús személy került a nyomozók látókörébe.

Angela Merkel német kancellár szóvivője, Ulrich Wilhelm az adócsalási ügyek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a jövő héten Berlinbe várják Otmar Hasler liechtensteini kormányfőt, és a folyamatban lévő vizsgálat “lehet az egyik téma” a kancellár asszony és a miniszterelnök találkozóján.

Zumwinkelt, a német posta (Deutsche Post) pénteken lemondott elnökét azzal gyanúsítják, hogy az utóbbi években mintegy 10 millió eurót helyezett el liechtensteini bankszámlákon a német adóhivatal megkerülésével. Mindennek alapján 1 millió euróra rúgó adócsalás gyanúja merült fel ellene.

A német sajtó eközben már monstre vizsgálatról ír, amely “tehetős és tekintélyes” németek – köztük magas beosztású menedzserek – “százait” vette célba, akik állítólag kifejezetten adócsalási céllal helyezték el pénzüket a liechtensteini LGT Bankban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik