Üzleti tippek

Mikor vonhatjuk le az áfát autóbérlésnél?

A cégautót lízingelők, ha a szerződést tavaly kötötték, s már történt részteljesítés, továbbra is levonhatják az áfát, ám az idén kötött szerződéseknél már nem - olvasható a KPMG hírlevelében.

Az adóhatóság a napokban új tájékoztatót jelentetett meg az áfatörvény átmeneti rendelkezéseiről, ami különösen fontos lehet a cégautókat bérbevevő társaságoknak – hívja föl a figyelmet a KPMG AdóRiadó kiadványa.

A régi áfatörvény alapján 2007-ig a bérbevevő levonhatta a
személygépkocsi bérbevételét, operatív lízingbe vételét terhelő
áfát olyan mértékben, amilyen mértékben a gépkocsit adóköteles gazdasági tevékenységéhez használta fel. Az új áfatörvény ezt a lehetőséget 2008-tól eltörölte (ám ezt azzal ellensúlyozta, hogy a bérbeadók, lízingbeadók levonhatják a gépkocsik beszerzését terhelő áfát).

Az új tájékoztató alapján a 2008. előtt megkötött szerződések
esetén, ha 2008. előtt már történt részteljesítés, kifizetés a
konkrét szerződés kapcsán, úgy az egész ügyletre a régi áfatörvény rendelkezései vonatkoznak. Így a bérbevevők 2008-ban és ezután is érvényesíthetik áfalevonási jogukat a tavalyi szabályok szerint.

Az egyes gépkocsik bérbeadását önállóan kell megítélni, még akkor is, ha az ügyletre egyetlen keretszerződés alapján kerül sor. A 2008-tól bérbe adott gépkocsikra már a 2008-as szabályokat kell alkalmazni – olvasható a KPMG hírlevelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik