Üzleti tippek

Reszkethet a feketegazdaság

Közös cselekvési programot dolgoz ki és összehangoltan lép fel a feketegazdaság ellen nyolc állami szervezet. Különösen figyelik majd az engedély nélkül végzett utaztatási tevékenységet, a keleti határ mentén jelentkező áru- és munkaerőmozgást, az adóelkerülést és a hamisításokat.

Az erről szóló együttműködési megállapodást pénteken az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), az ÁNTSZ, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) élelmiszerláncot ellenőrző hatóságai, a vám- és a fogyasztóvédelmi hatóság, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselői írták alá.

Kondorosi Ferenc, az “Új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos a megállapodás aláírásakor hangsúlyozta: a közös fellépés a tisztességes vállalkozók és a kisemberek érdekeinek védelmét szolgálja; szeretnék, ha a jogkövető magatartás polgári értékké válna.

Az együttműködés célja a hatékonyság növelése, a központi költségvetés és a társadalombiztosítási alapok bevételeit különösen veszélyeztető adózói jogsértések felderítése, az adó- és járulékfizetők körének bővítése, annak elérése, hogy a jogkövető magatartás minél szélesebb körben jellemzővé váljon.

A kormánybiztos elmondta: a hatóságok kockázatelemzés alapján fokozottan ellenőriznek majd egyes területeket. Ezek közé sorolta egyebek között az engedély nélkül végzett utaztatási tevékenységet, a keleti határ mentén jelentkező áru- és munkaerőmozgást, az adóelkerülést és a hamisításokat.

A feketegazdaság 2006-ban becslések szerint értékben 3700 milliárd forint volt, ami megfelelt a nyugdíjasok éves járandóságának, vagy az egészségügyi büdzsé éves keretének. A kormánybiztos úgy vélekedett, hogy az idén a GDP-hez viszonyítva akár 3-4 százalékkal is csökkenhet a feketegazdaság, így mértéke a GDP 13-14 százalékára mérséklődne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik