Üzleti tippek

Pluszpénzt kér a Viasat

Szinte az egész magyar kábeltelevíziós szakma felháborodott azon, ahogy a Viasat többletjövedelmet próbál szerezni mintegy 450 cégből.

Január 31-e óta a legtöbb kábeltelevíziós társaság szerződés nélkül továbbítja a Viasat3 műsorát. Információink szerint ugyanis a Magyar Kábelkommunikációs és Hírközlési Szövetség 450 tagja nem fogadta el a Viasat szerződésajánlatát. Ebben ugyanis a tévétársaság – lapunk információi szerint – háztartásonként havi 150 forintos díjat követelt a kábelszolgáltatóktól. Utóbbi cégek ugyan szoktak fizetni azokért a csatornákért, amelyeket csak kódolva vagy kábelen lehet nézni, de a Viasathoz hasonló csatornákért nem. A svéd Modern Times Group (MTG) tulajdonában álló tévétársaság ugyanis 1997-es indulása óta a szabadon fogható csatornák között van számon tartva, az első pár évben még szobaantennával is fogható volt.

A műsor így hamar népszerűvé vált. 2000-ben már elég sokan nézték, a hirdetők azonban még nem indultak meg. Ekkortájt született meg a Viasatnál az a döntés, hogy ingyenes csatorna helyett inkább fizetős csatornává válnak. Ezt a kábelszolgáltatók is elfogadták, és néhány tízforintos árat fizettek a csatornának azért, hogy a népszerű műsor továbbra is szerepelhessen a kínálatukban.

Ez a pozíció segíthetett az MTG-nek viszonylag sok bevételt elérni. Ezután a társaság nyereségessé vált, a tulajdonosok pedig még egy új csatornát, az elsősorban férfiműsorokat kínáló TV6-ot is elindították.

A cég ezelőtt bevezetett két eleve fizetős csatornát, a Viasat Historyt és az Explorert. Ezeket – lapunk információ szerint – mindig külön tárgyalták, mivel ezek mindig a családi vagy bővített csomagokban szerepeltek, így a kábeles cégek a nagyobb bevételből tudtak fizetni a műsorért.

Azonban a Viasat3 nem tartozott a fizetős műsorkategóriába. Ez pedig még jól jöhet a tévétársaságnak, ha szeretne haladni a korral, és már az elsők között digitális műsort akar sugározni.

A kedvencek közé tartanak

Ez ugyanis – rengeteg halasztás után – jövőre elindulhat. Az első digitális multiplexben olyan adók lesznek, amelyeket jelenleg is ingyen lehet fogni, plusz a parlamenti pártok két kedvencét, a HírTv-t és az ATV-t. Ők már biztosan a korszerű technika első felhasználói között lesznek, ahogy az M2 is már idén ősztől HD-formátumban készíti műsorait. Így aki jó kép- és hangminőséget akar, az hamar ezeket a csatornákat fogja választani.

A Viasat és a TV6 közönségében pedig különösen sokan lehetnek ilyen tévénézők. Elsődleges célcsoportjuk ugyanis azok a jól kereső, városi fiatalok, akik hamar rákapnak a trendekre, érdeklődnek az újdonságok iránt, és különösen kedvelik a sportközvetítéseket – utóbbiakat pedig sokkal élvezetesebb digitális formában nézni.

Piaci hírek szerint a Viasat erre számított akkor, amikor szerződésajánlatát – a szokásoktól eltérően – mindössze egy évre tette meg. Szerettük volna erről megkérdezni a Viasat vezérigazgatóját, Kocsis Attilát is, de a szakember még nem talált időt a felmerülő kérdések megválaszolására.

2-3 céget kilőhetnek a piacról

Így most nemcsak a kábelszolgáltatók, hanem az egymással nem mindig jó viszonyban lévő versenytársaik is aggódva figyelik a fejleményeket. A versenytársakat – piaci információink szerint – két dolog zavarja leginkább: véleményük szerint ugyanis a Viasat ezzel a szerződéstervvel évi több milliárd forintot venne ki a kábeltelevíziós piacról – ez nagyságrendben akár két-három kisebb társaság éves költségvetését is fedezhetné. A másik gond, hogy a szerződéstervezet állítólag azt is kiköti, hogy a Viasatot csak akkor továbbíthatják a kábelesek, ha ezzel együtt felveszik programjukba a nemrég indult TV6-ot is. Azonban a kábelcégek kapacitásszűkében vannak, és szinte folyamatosan gondot okoz, hogy melyik csatornának tudnak helyet adni. Nemrég pedig, amikor a UPC kivette programcsomagjából a Mezzo TV-t, felháborodott levelek százait kellett megválaszolniuk. Ilyen körülmények között egy új csatorna továbbítása övön aluli ütés lehet a kábeleseknek.

Nekik ugyanis egyre kevesebb pénzük van fejlesztésre. Az egymás közötti árharc és a Romániából jövő konkurencia legfeljebb szintentartani engedi az árakat, emelésre nincs lehetőségük a cégeknek – mondta lapunknak ebben az ügyben Rajkai László, a Magyar Kábelkommunikációs és Hírközlési Szövetség elnöke. A szakember a Viasattal való tárgyalás tényét megerősítette, annak részleteiről azonban még nem tudott beszámolni.

Elmondása szerint a tévétársaságok és a kábelszolgáltatók eddig minden évben elfogadták a szövetség által ajánlott blankettaszerződést, amely egyértelművé tette a piaci viszonyokat. A Viasat idei lépése azonban felháborította legtöbb tagjukat. A tárgyalások viszont folynak, és az elnök abban reménykedik, hogy meg tudnak majd állapodni. Szerinte ugyanis a Viasatot többen nézik annál, hogy kivegyék a programcsomagból, ugyanakkor nem engedhetik meg maguknak, hogy a jelenleginél többet fizessenek érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik