Üzleti tippek

Kamatozó szavak

Az Erste Banknál folytatja pályafutását a korábban rövid időre kormányszóvivőként is dolgozó Danks Emese. A szakember új kommunikációs stratégiát tervez a pénzintézetnél.

– A kormányszóvivőség előtt a Tesco, azt megelőzően a Malév kommunikációs teendőit is elláttad. Melyik volt a legnehezebb feladat?

– Egyik megbízás sem volt egyszerű, külön-külön komoly kihívásnak bizonyultak.

– A kabinet után mégis hosszabb ideig visszavonultál a média nyilvánossága elől. Ennyire megviselt az a néhány hónap?

– Nem, hanem egy új szakmában próbáltam ki magam. A Dr. Pendl & Dr. Piswanger Tanácsadó Kft.-nél fejvadászként dolgoztam az elmúlt időszakban. Mindig is érdekelt ez a pálya. Sokat tanultam, és reményeim szerint jó jelölteket találtam az ügyfeleknek.

– Mivel magyarázod, hogy nem sikerült a „politikusabb szerepvállalásod” a kormányzat mellett?

– Amikor 2006 augusztusában felkértek a szóvivői feladatra, akkor is tudták, hogy kommunikációs szakember vagyok, nem pedig politikus. Fő feladatomnak azt tekintettem, hogy a köz szónokaként a lehető legközérthetőbben magyarázzam el a kabinet döntéseit, elképzeléseit. Úgy gondolom, hogy a politizálás a pártok és a politikusok feladata, nem pedig a kormányszóvivőé.

– Most viszont új terepre léptél. Mi vonzott a banki szférába?

– Igyekeztem mindig új területeken kipróbálni a szakmámat. Mostani munkám során sokat kell majd tanulnom, és az is biztos, hogy a banki szféra rengeteg kihívással kecsegtet.

Danks Emese kedvencei

Rádió: MR2-Petőfi Rádió
Netes portál: Index
Könyv: Popper Péter: Lelkek és göröngyök
Zene: Queen, Diana Krall
Hobbi: a családom és a jóga

– Mit vársz az idei évtől?

– Időm nagy részét jelenleg arra fordítom, hogy a kollégáimat megismerhessem, s kikérjem a véleményüket arról, miként is látják a kommunikáció szerepét a társaság működésében.

– Változik valamelyest a bank kommunikációs stratégiája azzal, hogy új szakember érkezett a posztra?

– Igen, vannak új ötleteim. Arra törekszem, hogy a vezetőség egyetértése mellett ezeket mihamarabb meg is valósítsam.

– Vélhetően banki szakemberként kevesebbet leszel képernyőn, mint maléves vezetőként, tescósként vagy éppen kormányszóvivőként. Nem hiányzik a tévés szereplés?

– Eredetileg is inkább a háttérben tevékenykedtem kommunikációs szakemberként. Igaz, a Malévnál vagy kormányszóvivőként sokat voltam képernyőn. Mindenesetre nem feltétele szakmai boldogságomnak a televíziós szereplés.

– Nem gondolkoztál azon, hogy visszatérsz a média világába? Korábban a Tv 3-nál és az MTV-nél is edződtél.

– A tévézés örök szerelem, és az is marad. De most inkább új megbízásomra koncentrálok, és „szerető” nézőként követem nyomon a média világában zajló változásokat.

– A Malévval és a Tescóval kifejezetten jól sikerült azonosulnod. Az Erste imázsa mennyire áll közel hozzád?

– Döntésemben, hogy elvállaltam a bank kommunikációs igazgatói állását, benne van, hogy úgy érzem, azonosulni tudok a bank imázsával. Meggyőződésem, hogy jó csapatba kerültem, és közösen mihamarabb, még emberközelibbé tudjuk tenni az ügyfeleink számára a néha igen száraznak tűnő pénzügyi szolgáltatásokat, tényeket és számokat.

– Kifejezetten jó kapcsolatot ápolsz az újságírókkal. Mi a hatékony együttműködés titka?

– A nap huszonnégy órájában be van kapcsolva a telefonom. Fontos, hogy mindig elérhető legyek, és hogy a lehető leggyorsabban megválaszoljam a kérdéseiket, az újságírókkal ugyanis együtt kell tudni élni. Ezek mellett nem árt, ha az ember őszinte, nyílt, egyenes és hiteles.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik