Üzleti tippek

Európa korlátozhatja az áruházláncokat

Az áruházláncok piaci magatartásának megvizsgálását kéri az Európai Bizottságtól a közösség parlamenti képviselőinek többsége. Hegyi Gyula szocialista EP-képviselő elmondta: a magyar képviselők közül a két liberális nem támogatta kezdeményezését.

Eredetileg az Európai Parlament öt tagja – Hegyi mellett egy angol, két francia és egy lengyel képviselő – kezdeményezte, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg a szupermarketek tevékenységét, és amennyiben az sérti az uniós kereskedelmi törvényeket, közösségi szinten szabályozza az áruházláncok jogait és kötelességeit.

Hegyi Gyula közölte: az EP-képviselők 60 százaléka, azaz 438 fő aláírásával támogatta a kezdeményezést, így az parlamenti többségi állásfoglalás lett, és a brüsszeli bizottságnak a vizsgálat ügyében nyilatkoznia kell.

Úgy tűnik, hogy a szupermarketek egész Európában kiszorítják a piacról a kiskereskedőket, és nyomott átvételi áraikkal megnehezítik a termelők, beszállítók helyzetét. Sok helyen saját munkavállalóik is arról panaszkodnak, hogy jogaikat megnyirbálják – véli Hegyi Gyula.

A képviselő szerint a láncok mesterségesen nyomott áraikkal visszaélnek a beszállítók helyzetével, megtévesztő reklámjaikkal és üzleti praktikáikkal pedig a fogyasztókkal szemben nem tisztességesek. Dominanciára törő tevékenységük hosszabb távon a fogyasztók választási lehetőségeit is korlátozhatja.

A vizsgálat eldöntheti, hogy az üzletláncok élnek, vagy visszaélnek-e kétségtelen piaci előnyeikkel – véli a képviselő.

Hegyi Gyula elmondta: a kezdeményezők között szocialista, zöld és konzervatív párti is akadt, és a két SZDSZ-es kivételével valamennyi magyar EP-képviselő aláírta azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik